Cetatea Poenari şi legenda lui Vlad Ţepeş

0

cetatea_poenari

Pe cursul superior al râului Arges, lângă actualul sat Căpăţâneni, în secolele XIII şi XV a fost ridicată un avanpost şi mai târziu o cetate învăluită în legende: Poenari, menţionată pentru prima dată în 1453. Fortificaţia alungită, cu ziduri groase de 2-3 metri şi 5 turnuri de apărare a avut parte de un singur asediu cel al turcilor din vara lui 1462. Porţiunea nordică a zidului s-a prăbusit în cutremurul din 1915.

Construcţia a fost ridicată direct pe stâncă. Turnurile era acoperite cu şindrilă, interioarele sunt pardosite cu cărămizi dreptunghiulare. Se pare că ca la primul nivel a existat şi un cămin. Din motive de securitate uşa de acces în turn era la primul nivel accesul facându-se prin intermediul unei scări mobile. Se presupune că cetatea retrasă, depărtată de drumurile comerciale ar fi fost de refugiu, loc de întemniţare a duşmanilor sau de adăpostire a vistieriei ţării.

Cert este că a fost propietatea familiei Vlad Dracul. Legenda spune că Vlad Ţepeş ajungând la cârma ţării în anul 1459 a arestat toate familiile de boieri care au participat la asasinatul tatălui – pe unii dintre ei i-a tras în ţeapă, iar pe alţii i-a obligat să meargă pe jos din capitala de atunci, Târgovişte până la Poenari, şi să construiască o fortăreaţă pe ruinele vechiului avanpost.

O altă legendă leagă zidirea cetăţii de legendarul domn Negru Voda, căruia ii sunt atribuite şi cele două semne din apropierea vârfului de stâncă – urme lăsate parcă de nişte încălţări uriaşe. În prezent cetatea se află în curs de restaurare. Un lucru este sigur după urcarea a 1480 de trepte, vă veţi convinge că peisajul a meritat tot efortul.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.