petrovaradin

Timişorenii sunt ademeniţi cu oferte turistice la Vršac sau Novi Sad, deşi nici capitala Serbiei, aflată la puţin peste 160 de kilometri distanţă, nu e de ocolit. Infocentrul turistic din centrul oraşului este plin de pliante şi oferte de la hotelurile din ţara vecină.

La 75 de kilometri de Timişoara şi 85 de Belgrad, la răscruce de drumuri, cu legături rutiere de calitate bună cu Novi Sad şi Belgrad, Vršac apare ca un mic burg baroc, cu arhitectura uimitoare. Vršac are peste 1.750 hectare de vie şi cea mai mare pivniţă de vinuri din Europa Centrală. Practic, fiecare casă are propria pivniţă cu vinuri. Primele documente care menţionează viile din această regiune datează din secolul al XV-lea.

Satele Veliko Središte şi Gudurica formează, împreună cu oraşul, unul dintre cele mai interesante trasee viti-vinicole din Serbia. Capitala culturală a Voivodinei, Novi Sad, oraş aflat la 150 de kilometri de Timişoara, este fermecătoare, mai ales din cauza amestecului reuşit de tradiţional şi modern.

Novi Sad este oraş cu teatre, muzee, galerii, cafenele interesante, restaurante neobişnuite, şi un târg anual, care deţine aproximativ 30 de expoziţii internaţionale. Dacă ajungeţi la Novi Sad, nu trebuie să rataţi Dunavska, strada Laze Teleckog, Cetatea Petrovaradin, dar şi cea mai frumoasă plajă de pe Dunăre.

Mai sunt de vizitat staţiunea Petrovaradin, Parcul Naţional Fruska Gora, unde se găsesc nu mai puţin de 16 mănăstiri ortodoxe şi 14 lacuri, sau fosta capitală sârbă, Sremski Karlovc, un centru religios cu biserici, castele şi vin.

La Novi Sad are loc, în fiecare vară, Exit, un faimos festival internaţional de muzică, programat, în acest an, între 7 şi 10 iulie. Invitaţii sunt unul şi unul: Jamiroquai, Grinderman, Portishead, Arcade Fire, Underworld, Beirut, Joris Voorn, Joachim Garraud, Fedde Le Grand, Tiga sau James Zabiela.

Atracţie culinară

În ambele oraşe, comunitatea românească e bine reprezentată şi e greu de găsit un hotel sau pensiune unde cineva din personal să nu vorbească româneşte. Preţurile sunt în funcţie de ofertă. La singurul hotel de cinci stele din zona Vršac, Villa Breg, cazarea pentru două persoane costă 115 euro pe noapte, sumă în care sunt incluse micul dejun şi accesul la spa. Românii au prins gustul acestui loc.

Chiar dacă nu se cazează aici şi optează pentru pensiunile mai ieftine din oraş, unde o noapte costă în jur de 15 – 20 de euro, vin să mănânce.

Sunt timişoreni care au optat pentru Vršac pentur a-şi ţine petrecerea de nuntă. Motivul: chestiune de bani – cinci stele şi meniu de doar 35 de euro, cu băutura inclusă, ceva ce în ţară e de neconceput.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.