Staţíunea cu nume obscen din Croaţia

0

Pula, este un oraş în cantonul Istria, Croaţia, având o populaţie de 57.460 de locuitori (2011). Este o renumită staţiune heliomarină şi un important centru turistic, cunoscut pentru climatul său moderat, apele domoale, natura bine conservată dar şi pentru bogatul patrimoniu istoric şi cultural.

Oraşul are o lungă tradiţie în producerea vinului, peştelui,construcţia de vapoare şi turism. Pula a fost de asemenea centrul administrativ al Istriei în Roma Antică.

Croatia - Statiunea Pula 14

Oraşul este foarte bine cunoscut pentru multele sale clădiri ce au supravieţuit din perioada romană, dintre care amfiteatrul din secolul I, denumit la nivel local Arena. Arena este unul dintre cele mai bine conservate amfiteatre din antichitate, fiind folosit şi astăzi în timpul festivalurilor de film din vară. Alte două structuri notabile şi bine păstrate sunt arcul de triumf din secolul I, Arcul Sergius şi templul zeului Apollo construit în onoarea împăratului roman din secolul I, Cezar Augustus. Mai este posibilă plimbarea prin vechile străzi înguste, cu pavaj roman, ale oraşului, în care, s-au construit clădiri medievale şi renascentiste.

Prima locuire permanentă a oraşului este datată în 500 î.Hr. Colonizarea romană semnificativă a început în secolul I î.Hr. În timpul romanilor, oraşul purta numele Pietas Iulia. Mai târziu, oraşul a intrat sub dominaţia ostrogoţilor, francilor şi veneţienilor. Istoria oraşului a continuat să reflecte amplasarea şi importanţa sa, la fel ca cea a regiunii, în redesenarea graniţelor europene.

Croatia - Statiunea Pula 02

În perioada medievală Pula făcea parte din Republica Veneţiană. În 1797, Pula şi Istria au devenit parte a Imperiului Austriac (între 1809 şi 1813 sînt temporar anexate de Imperiul Francez). În această perioadă imensul port natural al oraşului a devenit principala bază navală a Austriei şi un important centru în manufactura vapoarelor. Insula Mali Lošinj de la sud de Pula a devenit o staţiune de vacanţă pentru familia imperială Habsburg a Austriei. După prăbuşirea Austro-Ungariei în 1918, Pula împreună cu întreaga Istrie a devenit parte din Italia. Dominaţia italiană a durat până la sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Din1947, în conformitate cu prevederile Tratatului de la Paris, Pula, ca şi restul Istriei, a fost cedată de italieni Iugoslaviei. De la prăbuşirea acesteia, Pula şi Istria au devenit părţi ale Croaţiei moderne.

Ca rezultat al bogatei sale istorii politice, Pula este un oraş cu un amestec cultural de popoare şi limbi, din Mediterană şi Europa Centrală, antice şi contemporane. Arhitectura oraşului reflectă aceste straturi de istorie care s-au lăsat peste oraş. Locuitorii vorbesc fluent limbile străine, în special italiana, dar şi germana sau engleza.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.