straja

Situata intr-o pitoreasca zona a judetului Hunedoara, in apropierea municipiului Lupeni, Statiunea Straja se numara printre cele mai cunoscute atractii turistice din Muntii Valcan, cat si din intreaga regiune.

 

Declarata statiune turistica de interes local incepand cu anul 2002, Straja se bucura in prezent de prezenta a 7 partii de ski, perfecte pentru toate sporturile de iarna. De asemenea, amplasamentul complexului la o altitudine de aproximativ 1440 metri face din aceasta statiune un loc perfect de relaxare si pe timpul verii, racoarea si prospetimea aerului de munte reprezentand un real avantaj.

Descriere Statiunea Straja

Pe timpul verii, Statiunea Straja este perfecta pentru drumetii si odihna, iar pe timpul iernii, turistii sunt atrasi de posibilitatea de a practica aici spoturile de iarna favorite. In fiecare an, statiunea este invaluita de zbuciumul si bucuria pe care o provoaca sarbatorile de sfarsit de an, dar si de zapada care cade din belsug in acesta zona muntoasa. Toate acestea fac din acest complex o destinatie de vacanta ideala pe durata sezonului rece. Fiecare partie de aici este dotata cu instalatie de transport pe cablu, patru dintre acestea beneficiind de asemenea si de instalatie de nocturna, ceea ce face posibila utilizarea partiilor pana seara tarziu. In ceea ce priveste alternativele de cazare, statiunea dispunde de suficiente locuri de cazare, existand aici numeroase cabane, pensiuni si vile.

Partia de ski Straja se gaseste in Muntii Valcanului, langa varful cu acelasi nume. Un loc de vis aflat in afara principalelor rute turistice ale patriei noastre. Fiind asezate pe un versant nordic din grupa de Munti Retezat – Godeanu, partiile au zapada din noiembrie pana in aprilie. Datorita numarului mare de partii si a dispunerii lor diferite pe verticala muntelui, la Straja se poate skia chiar si in conditii meteo dificile. Insa daca ai noroc de vreme frumoasa, te vei putea bucura de o priveliste splendida spre Muntii Retezat, munti care isi intind una dintre culmile principale pana aproape de Uricani.

De la capatul de sus al teleschiului, aflat la 1.725 m, se poate urca de asemenea si pe Varful Mutu, varf care iarna e acoperit de enorme cantitati de zapada viscolita.

Pentru a ajunge in Statiunea Straja pot fi urmate mai multe trasee, insa turistii care vor sa viziteze complexul turistic vor trebui sa ajunga in primul rand in orasul Lupeni. Cu masina se poate ajunge dinspre Petrosani, pe drumul national 66A. Cu trenul se poate ajunge pana in gara din Lupeni, apoi mai sunt aproximativ 3 km pana la telescaun sau aproximativ 10 km pana in complexul turistic Straja. Drumul auto pana in statiune este asfaltat si se prezinta in conditii bune, insa iarna nu este recomandat sa urcati cu o masina care nu este echipata de iarna, drumul fiind destul de abrupt.

Unul dintre obiectivele turistice ale statiunii este Schitul Straja, construirea sa fiind inceputa in ziua in care crestinii ii sarbatoresc pe Sfintii Constantin si Elena, pe 21 mai, anul 1991. Lucrarile s-au derulat destul de repede, biserica fiind sfintita pe data de 23 octombrie a aceluiasi an. Unul dintre cele mai incantatoare aspecte ale acestui schit este tunelul prin care se realizeaza intrarea in interiorul lacasului. Acesta se intinde pe o lungime de aproximativ 50 de metri, iar pe peretii sai este pictat intreg calendarul bisericesc, jumatate din tunel fiind dedicat Vechiului Testament, iar cealalta jumatate Noului Testament.

Tot in statiune se gasestes si o cruce imansa din metal, cu bratul vertical de 18 metri, iar cel orizontal  de 9 metri, ce pare ca vegheaza intreaga asezare. Aceasta joaca rolul de monument, ridicat in cinstea ostasilor romani cazuti pe front in slujba patriei, in timpul Primului Razboi Mondial, precum si a turistilor ce si-au pierdut viata in masivul Straja de-a lungul anilor. O cruce asemanatoare, insa de dimensiuni mult mai mari este si  Crucea Eroilor Neamului,  din Muntii Bucegi.

ALL FOOTBALL — Areli https://www.cheapfootballshirtsvips.co.uk/ Sportswear United Kingdom Cheap Football Shirts shop:https://www.cheapfootballshirtsvips.co.uk/
It must be difficult attempting to provide you with a new football kit design. Whatever the occasion, customized T-shirts are perfect when a plain boring printed T-shirt simply won’t do. From the cheap football shirts uk stadium stands to your front room couch, pay homage to the game with Nike® NFL sport kits , NFL hats , shirts and more Monaco Home Football Shirt 2018/2019 officially licensed NFL gear. Lamp Thought Icon Png Luxury 13 Sporty Soccer Football Icons Freebie Pinterest images and photos assortment that posted right here was fastidiously selected and uploaded by Rockymage crew after choosing the cheap Celtic football shirts ones which can be best among the others.
Shoulder numbers are normally 4″ numbers, positioned 2″ from the top of Celtic home Football Shirt 2018/2019 the shoulder on the custom football kit. We’ve got personal factories to supply soccer kits Q:How is the quality9 A:We only sale excellent football kits. Design customized camouflage kits , hoodies, t-shirts, hats and equipment so as to add extra fashion Celtic Away Football Shirt 2018/2019 to your crew’s appearance. Take a minute to fill out the request kind with some data about your customized football uniforms.
Our personalised T-shirts have been examined Los Angeles Galaxy Home Shirt 2018/2019 for lasting efficiency as we all know how vital high quality is for you if you design your personal T-shirt. Peronalise T-shirts with your personal design or select PSV Eindhoven Home Football shirt 2018/2019 from a number of thousands of ready obtainable T-shirt design templates. Wooter Attire means that you can create absolutely customizable football uniforms. The VO2 Football Shirt Manchester United Away Pink Football Shirt 2018/2019 is the basic garment for every soccer crew.

1 COMENTARIU

  1. Cu trenul se poate ajunge pana in gara din Lupeni, apoi mai sunt aproximativ 3 km pana la telescaun sau aproximativ 10 km pana in complexul turistic Straja.
    Corectati, deoarece nu mai exista telescaun decat sus pe partia de pe varf.
    In locul telescaunului vechi, este telegondola.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.