Safari-ul din Croația – Parcul Naţional Brijuni

0

Limitele Parcului Naţional Brijuni au fost stabilite în 1999, şi cuprind uscatul, marea şi platforma continentală, în total o suprafaţă de 33,9 kmp. Lungimea totală a ţărmului insulelor este de 46,8 km. Cele mai cunoscute insule din arhipelag sunt Veliki Brijun si Mali Brijun. Ţărmurile sunt joase şi stâncoase, dar accesibile datorită unei dispuneri orizontale a straturilor de rocă, iar în unele golfuri plajele sunt cu prundiş şi nisip.

Parcul Naţional Brijuni include insulele: Veliki Brijun, Mali Brijun, St. Mark, Gaz, Okrugljak, Supin,Supinić, Galija, Grunj, Vanga (Krasnica), Pusti (Madona), Vrsar, St. Jerome, Kozada (Krasnica), Pusti (Madona), Vrsarsi Sv.Jerolim i Kozada. Din punct de vedere geologic şi geomorphologic Brijuni este continuarea Istriei de vest. Principala caracteristică a arhipelagului este diversitatea biologică extraordinară, ce se datorează poziţiei geografice, a bazei geologice şi a geomorfologiei, diversităţii habitatului şi a poziţiei izolate a insulelor.

Diversitatea biologică este îmbogăţită şi de tradiţia păstrării şi ţngrijirii acesteia de către om. Veliki Brijun, cea mai mare insulă a arhipelaguli, a fost cultivată rezultând un peisaj armonios format din plaiuri şi parcuri, are multe monumente arhitecturale şi s-au păstrat şi tipuri de vegetaţie specifive climatului din Istria vestică. Este important de reţinut că marea formează 88% din arealul Parcului Naţional Brijuni şi conţine majoritatea elementelor ecosistemului marin specific Mării Adriatice.

brijuni-animaux

În fiecare an la Brijuni se adună pasionaţii de navigaţie pentru a petrece câteva zile relaxante şi a se bucura de apă şi de oferta variată, ce devine an de an mai atractivă şi mai populară. La debarcarea pe insulă angajaţii de la Concierge Servici vor avea grijă să vă facă şederea cât mai plăcută şi interesantă: de la organizarea de excursii cu maşinile electrice sau cu bicicleta, la partide de golf, tennis sau chiar dineuri de gală în locaţii unice.

Arhipelagul Brijuni se întinde de-a lungul coastei de sud-vest a peninsulei Istria, fiind despărţite de continent prin canalul Fazana, lat de 3 km. Se situează la 7 km de Pula (nod feroviar, aerian şi rutier), iar Fazana este un terminal cu multe legături maritime, aflată la 15 minute distanţă pe această cale.

parc-national-brijuni1-600x370

Hotelul Neptun Istra este situat la malul mării, în portul insulei Veliki Brijun. Acesta are 87 de camere pe trei etaje, dintre care 53 duble, 14 single si 20 de apartamente. Toate camerele sunt utilate cu baie, uscător de păr, televiziune prin satelit, minibar, telefon cu ieşire directă. Apartamentele sunt spaţioase cu terasa ce are deschidere spre mare, fiind constituite dintr-un dormitor şi o sufragerie. Oaspetii pot beneficia de asistenţă medicală şi de un magazin de suveniruri cu o gama larga de produse. La aceasta se adaugă parcarea pazită de la Fazana.

Daca staţi la un hotel de pe Veliki Brijun aveţi la dispoziţie toată insula. Nu sunt maşini, însă puteţi închiria o biciletă sau un cart de golf pentru a vă plimba. Dar cel mai indicat este să vă organizaţi o excursie cu ajutorul serviciului Parcul Naţional Brujini, care îşi are sediul în Fazana. Puteţi face rezervări la telefon, de preferinţă cu o zi inainte. Vizita va include serviciile unui ghid vorbitor de limba engleză şi o plimbare cu un mini-tren. Preţul depinde de sezon, dar preţul este acelaşi fie că optaţi pentru tur sau nu.

Există un număr de curse zilnice într Fazana şi Parcul Naţional. Nimic nu vă opreşte să rămâneţi dupa ce se termină turul şi să exploraţi pe cont propriu sau să leneviţi la plajă. Este o locaţie grozavă pentru amatorii de snorkeling.

Turul începe în port, în faţa hotelului Neptun. Traseul poate varia, dar in principiu veţi vizita:

Muzeul Tito – fotografii şi obiecte din timpul şederii fostului lider iugoslav pe insulă. Este o bună ocazie să exploraţi un pic din istoria Croaţiei
– Fostele cariere, acum spaţii frumoase şi liniştite
– Un măslin în vârstă de 1600 de ani
– Cadillacul lui Tito, în care se spune că a incercat să o seducă pe Gina Lollobrigida
– Biserica Sf. Maria, datând din secolul al XIII-lea
– Mlaştina –lasată în stare naturala pentru a exemplifica genul de habitat care acoperea odată toată insula
– Parcul safari cu zebre şi elefanţi, înfiinţat pe vremea când oaspeţii lui Tito îi aduceau în dar animale sălbatice.

Tot aici se mai pot vedea şi exemplare din fauna nativă a Istriei, cum ar fi capre şi cornute mari.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.