Lacul Scropoasa, o lume de basm în Munţii Bucegi

1

Vă propunem unul dintre cele mai frumoase trasee din Munţii Bucegi, de dificultate medie. Este vorba de traseul Cheile Zănoagei – Lacul Scropoasa – Cheile Orzei – Cascada Şapte Izvoare. Este un traseu bine marcat, aşa că nu aveţi cum să vă rătăciţi. Este de preferat, însă, să îl începeţi în prima parte a zilei, pentru a nu veni la locul de cazare pe înserat, întrucât zona este frecventată de urşi.

Cea mai bună variantă de a ajunge la Cheile Zănoagei este DN 71 Târgovişte – Sinaia. Părăsiţi DN 71 şi intraţi pe DJ 713 – Cabana Cuibul Dorului – Şaua Dichiu.   De la Cuibul Dorului faceţi stânga spre platoul Padina, pe drum asfaltat recent şi mergeţi până ajungeţi la Campingul Zănoaga.   De la Campingul Zănoaga există indicator Lacul şi Cabana Scropoasa.   Se trece apa pe un podeţ din capătul din stânga al campingului şi se urmează marcajul cruce albastră.   Ţinând partea stângă a Lacului Scropoasa, ajungeţi la capătul Cheilor Orzei. Nu departe se află şi Cascada 7 Izvoare, care se spune că are cea mai pură apă din lume.

lacul scropoasaTraseul Cheile Zanoagei – Lacul Scropoasa – Cheile Orzei – Cascada Sapte Izvoare – este un traseu destul de scurt, de aproximativ o oră şi jumătate, dar plin de peisaje de vis. Cheile Zanoagei din Munţii Bucegi fac parte din Rezervaţia naturală Zănoaga.

Lacul Scropoasa este un lac de baraj artificial construit în anul 1929 în scopuri hidroenergetice, situat la aproape 1200 de metri altitudine, cu o suprafaţă 5,7 hectare. Lacul Scropoasa alimentează hidrocentrala de la Dobreşti, una dintre cele mai vechi din România, construită în anul 1936. Barajul Scropoasa are 27 de metri înălţime şi 6 metri lăţime.

Acestea sunt cele mai înguste chei de pe cursul râului Ialomiţa şi unele dintre cele mai înguste din România.

Camping “Zanoaga” este situat în Parcul Natural Bucegi, – Punctul Zanoaga (Platoul Zanoaga, în apropierea Cheilor Zanoagei-DJ714), judeţul Dâmboviţa. Este amplasat într-o zonă de o frumuseţe rară, pe malul Ialomiţei.   Camping “Zanoaga”, prin cele 14 casute (bungalouri), cu câte două paturi, poate asigura cazarea pentru un număr maxim de 28 de persoane. Atât grupurile sanitare existente în incintă, cât şi căsuţele mobilate sunt dotate corespunzator cerinţelor în materie şi după normele europene. Mai dispune de 12 locuri de campare, 3 foişoare şi recepţie. Este dotată cu staţie de epurare proprie.

Locurile de campare oferă posibilitatea conectării la reţeaua de energie electrică. Accesul se realizează din DN71 Targoviste – Sinaia, continuând pe DJ713 Cuibul cu Dor – Piatra Arsă până la Cabana Dichiu şi apoi pe DJ713A până la intesecţia cu DJ714.

[huge_it_maps id=”6″]

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.