Podul şi turnul Galata din Istanbul

0

Localizat în centrul Lumii Străvechi, Istanbulul reprezintă unul din cele mai importante oraşe din orient, faimoase atât pentru monumentele istorice cât şi pentru peisajele pitoreşti. Este singurul oraş din lume care se întinde pe două continente şi a fost capitala a patru imperii: Roman (între anii 330-395), Bizantin (între anii 395-1204 şi 1261-1453), Latin (între anii 1204-1261) şi Otoman (între anii 1453-1922) iar vreme de peste 1.600 de ani, peste 120 de împăraţi şi sultani au condus lumea de aici. Este cel mai mare oraş din Turcia şi al doilea oraş ca mărime dupa numărul de locuitori din Europa, după Moscova.

Galata Tower 07

Unul din obiectivele turistice este şi Podul Galata.

Primele planuri pentru construirea unui pod în locul în care se afla Galata au fost puse pe hârtie în anul 1502, însă viziunea ambiţioasă a lui Leonardo da Vinci nu a fost niciodată pusă în practică. Michelangelo a fost rugat să proiecteze un pod, însă a refuzat, aşa că ideea de a construi un pod în acel loc a fost amânată. Abia în anul 1845 a fost construit Podul Galata. În anul 1863 primul pod a fost înlocuit cu unul de lemn. Un al treilea pod a fost înaugurat în 1875, şi până în 1912 un al patrulea pod un al patrulea pod a fost construit în acelaşi loc. Din păcate a fost grav avariat într-un incendiu şi abia în 1994 un alt pod a fost construit alături de cel vechi. Toate tururile oraşului includ vizitarea acestui pod care este pasarela de intrare în vechiul oraş Constantinopol.

Înainte de a urca pe Podul Galata, pe partea stângă, se află Noua Moschee (care nu e chiar nouă, pentru că a fost construită pe la 1600) şi dacă o iei pe străduţa din dreapta moscheii ajungi în Marele Bazar, sau Bazarul Istoric, raiul comercianţilor şi al împătimiţilor de shopping. Mie mi s-a părut foarte aglomerat, pestriţ, strălucitor şi cu adevărat mare aşa că îşi merită numele. Chiar dacă nu vei cumpăra nimic de aici, o plimbare pe culoarele pline de magazine e o experienţă interesantă. Şi aici, ca în mai toate buticurile istanbulite, majoritatea vânzătorilor sunt bărbaţi.

Galata Tower 03

Podul Galata este şi locul de poţi să-ţi iei un sendviş cu peşte, pe urmă o scrumbie pe faleza Mării Marmara, iar spre seară, un sendviş cu macrou, de la una dintre bărcile aflate la capătul podului. Grătarele se încing seara, după ce pescarii aduc prada la mal iar aromele plutesc deasupra Galatei.

După ce cobori de pe pod, trebuie să mergi la staţia de metrou Karakoy (metrou care face legătura cu Beyoglu, de unde începe Istiklal Cadesi) şi apoi urci la picior pe una dintre străduţele care urcă laTurnul Galata. Sunt indicatoare la tot pasul. Strada (dacă se poate numi aşa) era întortocheată, îngustă, abruptă şi cu multe scări dar cochetă şi liniştită. De fapt, de aici începe zona cosmopolită a Istanbulului, cu multe cafenele, restaurante, buticuri. Iar când Turnul apare de după clădirile istorice, te ia pe nepregătite şi îţi doreşti să ajungi cât mai repede lângă el.

Turnul Galata (Galata Kulesi) a dominat Beyoglu (cartier) încă din 1348 el fiind construit de o colonie genoveză ca parte din fortificaţie şi servea ca turn de observaţie. După ce otomanii au cucerit Istanbulul în anul 1453, turnul a devenit închisoare şi hambar naval. în timpul sec al XIX-lea a servit ca punct de observaţie pentru desele incendii ce aveau loc în oraş deoarece erau multe case din lemn.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.