Potenţialul turistic şi de agrement al oraşului Vişeu de Sus este favorizat de: cadrul natural deosebit datorat aşezării în zona Munţiilor Maramureşului; existenţa atracţiilor naturale precum pădurile întinse cu floră şi faună bogate; bogăţia apelor minerale cu efecte curative din zona Văii Vinului din bazinul Văii Vaserului; păstrarea unor valori culturale şi istorice autentice. Cel mai valoros obiectiv natural din zona este Valea Vaserului care se remarcă prin existenţa Mocăniţei (trenul cu aburi), locaţia principală de atracţie a turişti

48ee1e8a0a8f50dce4f8cb9ab418e211_960x500

Începând cu anul 1932 Calea Ferată Forestieră Vişeul de Sus funcționează aproape fără întrerupere, fiind ultima de acest gen din Europa care mai este încă folosită pentru transportul lemnului. Din anul 2000 circulă regulat pe Valea Vaserului trenuri cu abur pentru turiști. Sezonul începe primăvara și se sfârșeste toamna (mai-octombrie). Cea mai înaltă altitudine a liniei ferate este în zona Comanu 1.100 m, plecarea din Vișeu de Sus fiind la altitudinea de 600 m.

Trenurile turistice urcă pâna la stația Paltin (km 21,6), aproximativ două ore depărtare de Vișeu de Sus, acolo unde s-a amenajat un loc pentru popas. Pâna la întoarcerea trenului, în Paltin, turiștii pot să își petreacă puțin timp în natură sau să admire panorama de pe platforma amplasată pe stânca din apropiere.

Traseul complet măsoară aproximativ 50 km din Vişeu de Sus până la staţia terminală Comanu. Pornind din Vişeu de Sus spre pădure, în Delta-Novăţ, acolo unde şina formează un triunghi pentru bifurcaţie, calea ferată se ramifică la dreapta pe o distanţă de aproape 7 km spre Valea Novăţ, iar la stânga, de-a lungul râului Vaser, continuă magistrala spre Comanu. Prin Cozia, Botizu, Făina şi până la Comanu, calea ferată trece printr-o zona spectaculoasă din punct de vedere al peisajulu În Făina, mai sus de gară se poate vizita o capelă construită de coloniştii austrieci, închinată Prinţesei Elisabeta („Sissi“). La 5 km după Făina, la Măcârlău, calea ferată străbate rămăşiţele unui dig, altădată solid, care avea în trecut o funcţie importantă în procesul plutăritului.

Călătoria pe Valea Vaserului, fie o excursie de o zi cu trenul sau o drumeţie mai lungă cu cortul, este până astăzi o aventură. În mijlocul pădurii întunecate, sau pe pajiştile invadate de soare, în gările singuratice sau în tabăra energică şi zgomotoasă a muncitorilor din pădure, se deschide o lume fascinantă, o altfel de lume.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.