Conacul Petala – castelul de la granița cu Serbia

0

Conacul PetalaConacul Petala se află în localitatea Clopodia din județul Timiș, în apropierea graniței cu Serbia, fiind o clădire cu parter și subsol, construită inițial în stil baroc, dar apoi refăcută în stil neoclasic.

Fațada clădirii prezintă o particularitate ce constă într-o loggie spectaculoasă încadrată de două turnuri, acestea fiind așezate asimetric față de axul de compoziție generală a clădirii.

Reprezentativ pentru județul Timiș, conacul i-a aparținut generalului Vintilă Petală din Clopodia, sat care face parte din comuna Jamu Mare. Ex-ministru al forțelor armate al fostului Partid Liberal, generalul Vintilă Petala a preluat castelul, la sfârșitul secolului al XIX-lea, de la primul ministru maghiar Sandor Wekerle.

În 1951, la naționalizare, generalul Petala și rudele sale au fugit din țară, înainte de a fi deportați. O perioadă, conacul ridicat în 1840 a rămas în paragină, fiind apoi retrocedat Mariei-Rose Mociornita, strănepoata generalului. O perioadă, castelul a fost folosit ca spațiu de depozitare, școală și tabără pentru copii.

Astăzi, ansamblul Castelului Petala, ce include anexele și parcul dendrologic, este declarat monument istoric putând fi admirat și vizitat în timpul săptămânii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.