Mănăstirea Săraca – locul de pelerinaj a mii de bănățeni

0

manastirea-saracaMănăstirea ortodoxă Săraca este situată în localitatea Semlacu Mic din județul Timiș, la mică distanță de Gataia. Momentul exact al construirii bisericii nu există, însă prima atestare documentară a avut loc în 1270.

Biserica Mănăstirii Săraca a fost rezidita din piatră și cărămidă în anul 1443 de către călugărul Macarie de la Tismana, trimis aici de Sfântul Nicodim de la Tismana, și apoi renovată în 1730, de către Giuriciko Lazarevici și fiii săi, Nicolae și Chiriac.

Mănăstirea functionează pană în 1778, când din ordinul impăratului Iosif al II-lea este comasată cu Mănăstirea Mesici de langă Varset, unde sunt duse și obiectele de valoare (cărti, icoane, obiecte de cult). În anul 1782 autoritătile austriece scot la licitație clădirile mănăstirii care sunt cumpărate de către Ioan Ostoici, un dregător bogat din Timișoara. Mănăstirea va rămane în proprietatea familiei Ostoici timp de 150 de ani, perioadă în care se părăgineste dobândindu-și denumirea actuală de „Săraca”.

În 1932 Mănăstirea Săraca a fost răscumpărată de Episcopia Caransebesului și a redevenit asezămant monahal. Desfiintată din nou în urma decretului comunist din 1959, va funcționa ca parohie. În anul 1963 au început lucrările care au dus la restaurarea completă a bisericii și a picturii. În 1987 s-a reluat viața monahală la insistența mitropolitului Nicolae Corneanu. Între anii 2001-2005 a fost ridicată nouă biserică a Mănăstirii Săraca, pictată între 2006-2007 de pictorii Constantin și Petronia Dumitrescu-Gherghe.

[huge_it_maps id=”2″]

Sursa: http://danielastancioiu.blogspot.ro/2011/08/manastirea-saraca-atestata-din-1270-si.html
Sursa: http://danielastancioiu.blogspot.ro/2011/08/manastirea-saraca-atestata-din-1270-si.html

Aici există o icoană a Maicii Domnului despre care se spune că este făcătoare de minuni. Tot aici se mai găsesc și moaștele sfinților Nicolae, Tecla și Filofteia.

Hramul Sfintei Mânăstiri Săraca este „Schimbarea la Fata” (sărbătorită pe 6 august), praznic pentru care o mulțime de credincioși din întregul Banat se îndreaptă spre mânăstire. Mănăstirea se află în prezent pe lista monumentelor istorice din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.