Mănăstirea Izvorul lui Miron – locul plin de nuferi în care apa nu îngheață niciodată

1

izvorul-lui-mironMănăstirea Izvorul lui Miron cunoscută și sub numele de Mănăstirea Balta Calda, este situată în comuna Tomesti din județul Timiș. Mănăstirea Izvorul lui Miron este cunoscută pentru bazinele de nuferi și pentru bazinul „Izvorul Tamaduirii”, în care se zice că apa nu îngheață niciodată.

Mănăstirea ce poartă harmul “Sfantul Ilie” a fost construită în 1912, la inițiativa lui Miron Cristea, iar lucrările de construcție s-au finalizat în 1915.

Biserica a fost construită din piatră și cărămidă, susținută de șase contraforturi; are două turle octagonale în exterior, una deschisă pe naos și celalalta pe pronaos. Naosul, cu absidele semicirculare, este luminat de trei ferestre pe fiecare parte iar pronaosul este luminat de câte două ferestre. În anul 1995 s-au costruit chilii, un paraclis, sala de mese, biblioteca și spații de cazare.

Biserica a fost restaurată în 1980, interiorul a fost zugrăvit și i s-au adăugat câteva icoane înrămate. Picturile exterioare au fost finalizate abia în 1983.După 1995 s-au efectuat ample lucrări de construcție: un paraclis, trapeză, un corp de chilii, bibliotecă, spații de cazare. În iunie 2003 s-a sfințit noul paraclis cu hramul “Izvorul tămăduirii” prin Prea Sfințitul Episcop-vicar Lucian Lugojanu, fost stareț al mănăstirii.

Mănăstirea Izvorul lui Miron, face parte din vechile vetre de cultură și credință ortodoxă, are o importanță aparte în trecutul bisericii române strămoșești.

1 COMENTARIU

  1. I se mai spune Manastirea “Balta Calda” nu balta alba cum ati botezat-o voi habarnistilor!
    Iar denumirea corecta este Izvorul lui Miron, nu Izvorul Miron!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.