castelul-banloc-banat-3Situat în localitatea Banloc din județul Timiș, Castelul Karátsonyi a fost construit în 1793 de către contele Lázár Karátsonyi. Castelul din Banloc este o clădire masivă, construită pe plan în formă de U, cu ziduri groase (aproximativ 1,25 m) din cărămidă arsă, cu fațada principală orientată spre sud, iar spre nord cu două aripi formând o curte terasată, construit pe plan în formă de U.

Terenul din fața castelului păstrează tradiția peisagistică a secolului al XVIII-lea cu spații florale deschise, amenajate în figuri geometrice. Acest spațiu de onoare este plasat, în spatele castelului, spre grădină, pe axul principal al clădirii, cunoscut fiind și sub denumirea de „gradina franceza”. Este urmat de grădina engleză care se detașează de planurile geometrice riguros întocmite, continuând parcul într-un amestec pictural de exotism și mitologie, de un naturalism bine controlat împotriva oricărei exagerări manieriste.

Fațada castelului este încadrată de două porți masive, ce prezintă din punct de vedere stilistic o interesantă combinație de elemente inspirate de antichitatea egipteană și neogoticul englezesc.

Clădirea castelului a fost mai întâi atribuită Gospodăriei Agricole de Stat (1950-1956), Ocolului Silvic (1956-1958), apoi a devenit Casă de bătrâni (1958-1964). A stat abandonat aproape doi ani, apoi a devenit orfelinat (1966-1983) și, prin schimb între Inspectoratul școlar și Leagănul de copii, școală cu clasele I-X (1983-1991).

Castelul a suferit mult datorită cutremurului din 1991, iar de atunci e în paragină.

[huge_it_maps id=”3″]

Articolul precedentMănăstirea Sf. Gheorghe din Birda
Articolul următorConacul San Marco din Comloșul Mare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here