Cula – Turnul Feudal din Cetatea Ciacovei

0

Vizitatorii care au drum prin orașul Ciacova, la câțiva kilometri de Timișoara pot admira rămășițele turnului feudal. Turnul de apărare, cunoscut de populația locală sub denumirea de „Cula”, se găsește în apropierea stației CFR Ciacova, pe malul Timisului Mort.

Kula din Ciacovai -0010Prima mențiune despre cetatea Ciacovei datează din deceniul al III-lea al secolului al XIV-lea, cunoscută și sub numele de „castrum Chaak”.

Turnul se impune prin masivitatea construcției, având zidăria executată din cărămidă arsă, așezată în straturi orizontale și prinsă cu mortar de bună calitate.

Turnul are trei etaje și la partea superioară o platformă de apărare. Parterul este acoperit cu o boltă cilindrică transversală iar la jumătatea parterului începe o scară săpată în grosimea peretelui, ce urcă până sus la platforma de apărare . Toate etajele au tavane executate din grinzi groase de lemn, prinse transversal în pereți, peste care se îmbină blăni de stejar. Toate ferestrele au aspect de metereze, îngustate și alungite. Contraforturile sunt joase, cu trei retrageri succesive.

Turnul este datat cu mult înainte de ocupația turcească din 1551.Turnul a fost proabil fortificat dar zidurile nu se mai văd azi, fiind distruse la 1701.

[huge_it_maps id=”4″]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.