Casa memorială Dositei Obradovici

0

In localitatea Ciacova se află pe strada care astăzi îi poartă numele, casa memorială Dositei Obradovici.

O personalitate marcanta a culturii ciacovene si cea mai influenta a societatii sarbesti din sec.XVIII si inceputul sec.XIX este Dositei Obradovici . S-a nascut in comuna Ciacova, in Banatul Romanesc si a fost cel mai reprezentativ scriitor iluminist sarb, depasindu-si contemporanii prin faptul ca a fost primul care a sesizat , calea pe care trebuie orientata cultura nationala , contribuind cel mai mult ca literatura sarba sa se dezvolte urmand acest drum.

ciacova dositei obranoviciPersonalitatea profund umana a lui Dositei Obradovici , ca adevarat dascal , intotdeauna dispus la sacrificii personale, in folosul nevoilor populare i-a conturat imaginea de adevarat mare iluminist. A manifestat in permanenta dorinta de a ajuta si instrui mai ales tineretul , manifestand o mare dragoste pentru toti oamenii. Viata si opera lui Obradovici este in mica masura cunoscuta de cititorii de limba romana , in special de cei apartinand ultimei generatii. Principala cauza a acestei lacune o constituie lipsa scrierilor in limba romana legate de viata si opera lui Dositei Obradovici.

Anul nasterii lui D.O. recunoscut de majoritatea autorilor este 1739, a constituit un subiect controversat , neexistand un document scris in special privind anul nasterii. Daca anul nasterii suporta unele reconsiderari data mortii lui in 1811 este certa . Marele iluminist isi doarme somnul de veci in incinta Mitropoliei Ortodoxe din Belgrad.

Actualmente Casa Memorială Dositei Obradovici se află în patrimioniul Muzeului din Belgrad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.