Kevelaer – orășelul din Germania care atrage anual peste 1 milion de pelerini

0

kevelaer-germania-18Aproape de granița cu Olanda, în districtul Kleve din regiunea Renania de Nord-Westfalia se află un pitoresc orășel întemeiat de pelerini, în Evul Mediu. Având o populație de doar 30.000 de locuitori, orașul a devenit loc de pelerinaj pentru mai mult de un milion de oameni în fiecare an. Veniți din toate părțile Olandei și Germaniei, credincioșii vizitează Kevelaer pentru a aduce un omagiu Fecioarei Maria, fiind unul din orașele europene care atrag cei mai mulți pelerini anual. Încă din timpul Evului Mediu, pelerinajul a fost una din atracțiile Kevelaerului, dar frumosul orășel are mult mai mult de oferit trecătorilor-fiind unul din locurile care îmbină perfect liniștea naturii cu agitația modernă, găsind un echilibru pentru meșteșugari dar și pentru afaceriștii de azi.

Cum ajungi în Kevelaer?

Orașul german este situat la o mică distanță de centre importante ale Germaniei (Dusseldorf și Koln) și Olandei (Nijmengen și Venlo), poziționarea sa la câțiva kilometri de granița celor două țări fiind ideală pentru business sau recreere. Kevelaer este apropiat de autostrăzile Germane, fiind accesibil cu mașina, dar și pe calea ferată. Iar recent, Ryanair, principalul operator low-cost din lume, a deschis o cursă Timișoara-Weeze ( aeroport aflat la doar 7 km de Kevelaer)

Cum a devenit Kevelaer loc de pelerinaj?

În timpul războiului de 30 de ani, cu puțin timp înainte de Crăciun, Hendrik Busmann, un comerciant din Geldern a auzit o voce la o răscruce de drum printre flăcările orașului Kevelaer, o voce care i-a cerut să ridice o capelă în acel loc. După ce a auzit aceiași voce încă două zile la rând, spunându-i aceiași “poruncă”, s-a hotărât să ridice capela. În anul următor, armata franceză urma să treacă Rinul pentru a învinge armata imperială, an în care s-a mai întâmplat o minune-nevasta lui Busmann a văzut într-un vis, în capela construită de soțul ei, o icoană a Fecioarei Maria, icoană care semăna izbitor cu cea primită de ea de la un ofițer imperial cu câteva zile înainte; i-a povestit soțului întâmplarea, iar aceasta a făcut toate demersurile pentru a realiza imaginea din visul soției. Altarul lateral capelei a fost construit iar la 1 iunie 1642 preotul local a așezat icoana pe altar.
În secolul trecut, printre cele mai importante personalități care au ajuns în Kevelaer s-au numărat Papa Ioan Paul al ÎI-lea și maica Maria Tereza.kevelaer-germania-51

Pelerinaj în Kevelaer. Puncte de atracție și interes

Principalul punct de atracție în Kevelaer este Gnadenkapelle ( Chapel of Grace, Capela Harului Divin), orașul german fiind, conform dicționarului Brockhaud, cel mai mare loc de pelerinaj din Europa de Nord-Vest. Marile procesiuni tradiționale sunt evenimente uimitoare iar liturgiile cu notă de glamour sunt pe tot parcursul anului. Papa Ioan Paul al II-lea, la vizită din 1987, a subliniat importanța Kevelaerului ca loc al credinței catolice. Locul în care se încheie procesiunile religioase este Capela Gloriei/Harului cu imaginea Fecioarei Maria, ocrotitoarea celor necăjiți. În imediata apropiere se mai găsește și Capela Lumânărilor dar și Basilica Fecioarei Maria, care de la înălțimea de 90m a celor două turnuri, se înaltă semeață deasupra Kevelaer-ului. În interiorul basilicei au loc procesiunile religioase și slujbele. În Capela Sfântului Legământ și în Capela Condamnaților, pelerinii au parte de o comuniune în tăcere. Astăzi, fosta Abație datând din 1647 este denumită Casa Preotului (Priesterhaus), este aflată vis-a-vis de Forumul Pax Christi și Casa Petrus-Canisius, construcții noi.

Gnadenkapelle – Chapel of Grace / Capela Harului Divin

În 1654 Capela Harului Divin a fost construită peste altar pentru a proteja imaginea sacră a Fecioarei Maria. Mică dar bogat decorată clădire hexagonală a fost creată după modelul capelei pelerinilor din Scherpenheuvel, Belgia. Altarul a fost sfințit în 1663, capela fiind o capodoperă a renascentiștilor olandezi.

Imaginea icoanei este destul de modestă, însă povestea din spatele ei este cea care contează. Imaginea este creată probabil din cupru, pe hârtie și nu e mai mare decât palma unei mâini; o arată pe Fecioara Maria și pruncul Isus, ambii purtând coroane. Fecioara Maria ține în mână un sceptru și poartă o pelerină largă. În spatele ei se află orașul Luxembourg în care se vede capela pelerinilor-fiind probabil și locul din care a fost imprimeul. Deasupra Fecioarei se află cuvintele “Sfătuitoare a necăjiților, roagă-te pentru noi”.

Icoana religioasă în Capela Milei este cea originară, micul imprimeu primind o ramă din argint și o coroană aurită, fiind ornat cu pietre prețioase. Poate fi privită și din afara capelei, printr-o deschizătură a zidului exterior. Din interiorul capelei se poate merge pe lângă icoană printr-un pasaj îngust în spatele altarului

Biserica Parohială Sfântul Antoniu

Sfântul Antoniu a fost biserică parohială a orășelului Kevelaer încă din secolul al XV-lea. Este ridicată în hramul Sf. Antoniu, a cărui statuie poate fi văzută în fața bisericii. Datorită unei întâmplări nefericite, biserica a ars până la fundație în 1982, dar a fost reconstruită, care păstrează forma și elementele originale ale vechii biserici, dar îi dau un aspect nou, modern. Biserica Sfântului Antoniu din Kevelaer este un exemplu interesant al arhitecturii de la sfârșitul secolului trecut.

Brunnenhof-Curtea cu fântână

Curtea este înconjurată de Basilica, Capela Legământului și Capela Confesiunii. Fântâna, aflată în mijloc cu cele patru fluxuri de apă este un simbol al milei divine, la fel că și cele patru fluxuri de paradis care fac permanent Pământul fertil. Tauf- und Beichtkapelle-Capela în Curtea cu Fântână a servit pentru a iniția oamenii în legământul baptist și confesiune. Multe din miracolele atribuite Kevelaerului s-au întâmplat în acest loc, unde oamenii sunt ușurați de povară sufletească după confesiune și li se acordă iertarea divină.

Basilica din Kevelaer

Datorită numărului mare de pelerini de la mijlocul anilor 1800, a fost plănuită construcția unei capele mari pe locul celor două capele mici existente. Construcția a început în 1858 și, în ciuda dimensiunii mari a proiectului a fost finalizată 6 ani mai târziu, fiind sfințită la data de 3 iulie 1864. Clopotnița a fost finalizată însă 20 de ani mai târziu, iar în 1923 biserica a fost ridicată la grade Basilica de Papă Pius al XI-lea. Interiorul și mobilierul din Basilica sunt în stilul neo-gothic. Pereții, stâlpii și bolta sunt acoperiți de picturi murale făcute de Friedrich Stummel, care timp de 20 de ani a pictat și geamurile Basilicii. Opera a fost întregita de ucenicii lui Stummel în 1934

Priesterhaus

Pentru a adăposti pelerinii, Episcopul Roermontului a trimit în 1646 oameni în Kevelaer pentru a construi o mânăstire și o casă parohială, alături de altar. Aceasta a luat în timp numele de Priesterhaus (Casă a preoților), astăzi fiind localizată în Piața Capelei și serviind ca centru pentru pelerini, cazare pentru grupuri și centru de informații pentru turiști.

Kerzenkapelle – Capela Lumânărilor

Pelerinajele la altarul cu imaginea Fecioarei au început imediat la terminarea acesteia, în 1642. Un an mai târziu, localnicii vorbeau de opt miracole. În 1643 a început construcția Capelei Lumânărilor, terminată doi ani mai târziu; în această biserică grupurile de pelerini se adună și oferă cadou lumânări mari în fiecare an, însemnate cu semnul și sigiliul orașului din care vin, respectiv parohia sau diaceza. Pelerinii pot de asemenea dona și aprinde lumânări mai mici în partea laterală a capelei, sau pot cumpăra lumânări contra unei mici donații și le pot aprinde în lacasele de fier special amenajate

Cum arata atractiile din Kevelaer, Germania? Galeria foto de mai jos este semnata de Adrian Piclisan

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.