Nijmegen – orasul olandez cu o istorie de peste 2.000 de ani

0

nijmegenLa granita dintre Germania si Olanda regasim un oras cu o istorie de peste 2.000 de ani: Nijmegen. Un oras care este astazi un centru turistic cu potential enorm dar si un centru universitar celebru, fiind in acelasi timp una din destinatiile pentru care se lupta anual zeci de candidati la posturile de cercetator in medicina si chimie.

O scurta istorie a orasului Nijmegen

Prima mentiune a orasului olandez a fost in secolul I i.C., unde romanii si-au construit o baza militara – locul fiind avantajat de dealurile inconjuratoare care dadeau o vedere de ansamblu asupra vaii Rinului si raului Waal. In anul 98, Nijmegen a fost una din cele doua asezari din Olanda de azi care au primit rangul de oras din partea Imperiului Roman. In anul 104 imparatul Traian a redenumit orasul Ulpia Noviomagus Batavorum sau pe scurt, Noviomagus. Incepand cu secolul IV orasul a devenit parte a imperiului francez iar in secolul VIII Imparatul Carol cel Mare si-a facut resedinta in Nijmegen. In 1247 orasul a fost cedat contelui de Guelders ca si garantie a unui imprumut care nu a fost niciodata platit si Nijmegen a devenit o parte a Gelderland. In perioada urmatoarele artele au cunoscut o perioada prospera in oras, unde s-au nascut cativa pictori medievali celebri, precum fratii Limbourg. In secolul al XIX-lea, fortificatiile orasului au devenit o problema, Nijmegen avand prea multi locuitori iar autoritatile refuzau constant sa darame zidurile de aparare, considerand orasul vital pentru apararea Olandei de invadatorii francezi sau germani. In 1878, razboiul franco-prusac a dovedit inutilitatea zidurilor de aparare, acestea fiind demolate si cativa ani mai tarziu, pe raul Waal a aparut primul pod feroviar din regiune, urmat in 1936 de un pod pentru masini, fiind considerat la vremea respectiva cel mai mare pod din Europa. In 1923 s-au pus bazele Universitatii Radboud, iar in 1940 Nijmegen a fost primul oras olandez sub ocupatie nazista, fiind eliberat in septembrie 1944 de trupele britanice aflate in drum spre Berlin. in 2005 Nijmegen a sarbatorit 2000 de ani de existenta, fiind considerat cel mai vechi oras al Olandei de azi.nijmegen-14

Locuri de vizitat in Nijmegen

Cateva ramasite ale ruinelor romane pot fi vizitate si azi in modernul Nijmegen: vechiul zid de aparare al cetatii poate fi observat la Casino iar fundatiile amfiteatrului pot fi revazute in pavajul Rembrandtstraat. Muzeul Valkhof contine o istorie completa a asezarii, incluzand artefacte din epoca romana a orasului, peisajul muzeului si atractiile fiind completate de numeroasele expozitii a caror gazda este. O alta ruina care poate fi vizitata este Capela Carolingiana si o mica amintire a Castelului Imperial demolat ub 1798.
Numarul mare de muzee care pot fi vizitate incepe cu Muzeul African, urmat de Muzeul Park Orientalis care se axeaza pe prezentarea originilor comune ale iudaismului, crestinismului si islamului. La Muzeul Valkhof pot fi admirate relicvele medievale iar la Velorama poate fi vazut un muzeu dedicat bicicletei. Bevrijdingsmuseum prezinta impactul celui de-al II-lea Razboi Mondial asupra Nijmegen-ului. Casa Istoriei Nijmegen-ului este un centru de informare turistica care gazduieste expozitii tematice si este situat intr-o capela medievala unica Mariënburgkapel. Pentru pasionatii de natura exista Muzeul Naturii, care prezinta flora si fauna tinutului Gelderland.

La Nijmegen se poate ajunge din Timisoara, plecand cu zborurile regulate Ryanair catre Dusseldorf/Weeze, orasul olandez fiind la 40 de minute distanta cu masina de Weeze.

Galerie foto : Adi Piclisan

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.