Domul Romano-Catolic din Timișoara

0

domul-catolic-din-timisoaraCunoscut și sub numele de Catedrala Sfântul Gheorghe, Domul Româno Catolic din Timișoara se află în partea de nord a orașului, aproape de palatul episcopal și de fosta reședință a comitatului Timiș, fiind catedrala Episcopiei Româno Catolice din Timișoara.
Lăcașul de cult a fost construit între anii 1736 și 1774, construcția realizându-se în două etape: între 1736-1715 și între 1755-1774.

Încă din anul 1732, episcopul Falkenstein și-a exprimat dorința de a ridica o catedrală și o rezidență episcopală aici. Se crede că proiectul inițial a fost realizat de Joh. Jacob Schelblauer, consilierul Vienei. Proiectul a fost pus în aplicare în perioadă 1736-1774 și, deși edificiul a fost realizat de patru constructori diferiți, Kaspar Dissel, Johann Lechner, Carl Alexander Steinlein și Johann Theodor Kostka, acest lucru nu poate fi observat, cei patru stăpânind perfect tehnicile barocului.

Pe fațadă se pot observa decorațiuni realizate din piatră sau din stuc. Datorită apropierii de zidul cetății, turlele catedralei nu ating o înălțime mare. În interiorul edificiului se remarcă 9 altare care sunt realizate și decorate în stil rococo și baroc. Cel care a sculptat altarele este vienezul Johan Muller. Farmecul domului este dat de felul în care au fost împodobite altarele cu icoane vechi și ușile și din stejar, deosebit ornate cu nichel pur. Orga de aici a fost realizată în stil Ludovic al XVI lea și este o copie foarte bine realizată a celebrei orgi care se află în biserica Sf. Suplice din Paris. Artiști renumiți au participat la decorarea interiorului bisericii. Altarul principal a fost pictat în anul 1754 de pictorul și directorul Academiei artelor frumoase din Viena, iar sculptorul Johann Joseph Rossler a împodobit părțile laterale ale altarului, prin statuia Sfântului Carol Boromeu în partea stânga și statuia Sfintei Theresia în dreapta acestuia. În centrul altarului se observă reprezentarea unei perechi de heruvimi. Altarele laterale au fost decorate de Johann Schopf, în anul 1772. Domul deține în total șase altare.

Domul Romano Catolic din Timișoara este considerat cea mai valoroasă construcție din întreg Banatul și este reprezentativ pentru Timișoara. A reușit să se păstreze integral până în ziua de astăzi. Catedrala romano catolică a fost realizată pe piloni de lemn, din cauza terenului mlăștinos care ar fi făcut imposibilă construcția aici. Catedrala are lungimea de 55 de metri și lățimea de 22 de metri, aceasta măsurând în înălțime aproximativ 17 metri, turnurile având o înălțime de 35,5 metri.

Pe fațadă se remarcă un rezalit concav, care accentuează axa centrală, iar porticul pune accent pe intrarea principală. Catedrala are un mobilier realizat în stil baroc. În anul 1756, împărăteasa Măria Tereza a dat un decret prin care a ridicat domul la rang de prima biserică a Timișoarei. Biserica a fost folosită și pe post de depozit de sare între anii 1788 și 1790, în timpul luptelor dintre austrieci și otomani.

În momentul de față, Domul este locul în care se țin liturghii în limba maghiară, germană sau română și este folosit în susținerea concertelor de orgă, datorită acusticii excelente.
Creștinii care accesează Domul Romano Catolic din Timișoara au posibilitatea de a vizita numeroase alte locuri speciale, datorită paletei largi de monumente turistice pe care Timișoara le oferă. Aici poate fi vizitată cea mai modernă salină din țara, Salina Susesi, iar iubitorii de natură au posibilitatea să viziteze Grădina Botanică, cunsocuta și sub numele de a€œParcul Botanica€œ. Aici pot fi accesate și cele două palate, Palatul Vechii Prefecturi și Palatul Dicasterial, ce adăpostește sediul Judecătoriei Timișoara.

Pasionații de istorie care au drum prin orașul Timișoara nu trebuie să rateze Muzeul Banatului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.