Gara din Băile Herculane este considerată că fiind cea mai frumoasă și plină de istorie gară CFR din România. Edificiul a fost construit între 1878 și 1886, în stil baroc, după planurile arhitectului A.D. Serres în Băile Herculane. Clădirea gării a fost astfel concepută încât să reproducă cât mai exact castelul de vânătoare din apropierea Vienei al împărătesei Măria Tereza.

gara din baile herculane 27
Gara din Băile Herculane se află pe Lista Monumentelor Istorice de marcă din țara noastră. Corpul central al Gării Băile Herculane, acoperit de o cupolă cu țigle multicolore dispuse în figuri geometrice, este decorat pe interior cu fresce reprezentând elemente din mitologia romană. Decorul interior este completat de un orologiu, realizat de Paul Garnier, și de câteva corpuri de iluminat frumos lucrate. Pe peron, alături de un interesant ceas de perete, tot marca Paul Garnier, atrag atenția colonadele, acoperite de liane, dispuse paralel cu șinele, de care atârnă ghivece cu flori. De-a lungul vremii pragul Gării din Herculane a fost trecut de personalități de marcă dintre care îi amintim pe Franz Iosif, împărăteasa Sissi, Alexandru I al Serbiei și Carol I al României.

Înainte de a deveni gară, construcția reprezenta casa de vânătoare a împăratului Franz Iosif al Austriei (1830-1916). Clădirea impresionează ca obiectiv turistic printr-o maiestuoasă cupolă, sprijinită de două coloane, ce se găsește în corpul central al clădirii. Cupola este decorată cu picturi ale unor personaje mitologice dintre care iese în evidență legendarul erou Hercules

Articolul precedentCea mai veche biserică în care încă se mai ţin slujbe se află la 160 km de Timişoara
Articolul următorPatrimoniul viu bănăţean, o resursă de exploatat

15 COMENTARII

 1. Am locuit 17 ani in cladirea de langa gara,tata era cfr-ist.Atunci era mult mai frumoasa gara,mai bine ingrijita
  si nu era invadata de multimea de chioscuri inestetice.Am o multime de amintiri placute cu acest loc,mai ales
  ca eram copil si apoi adolescenta.Oare de ce atunci putea arata mai bine?De ce azi nimeni nu se mai ingrijeste
  de ea?

  • Am avut o ruda,FUERU ION,care era impegat la ac minunata gara si care a locuit in ac casuta,avand si o gradina micuta de zarzavat cam vis a vis de casa cfr! Frumoase timpuri si LOCURI!

  • In acele vremuri si locația era o splendoare dar si oameni ce o gospodoreau si locuiau acolo erau minunați si frumosi.

 2. In ultimii 12 ani am petrecut cam 6 luni in Baile Herculane .Din pacate gara arata jalnic {si la exterior si la interior },nu s-au mai facut lucrari de reparatii de mult timp ,incet dar sigur se degradeaza tot mai mult .
  Deasemenea soseaua care duce in statiune are nevoie de un covor asfaltic nou ,iar in jurul marilor hoteluri
  este multa mizerie . Pozitiv : s-au ridicat multe pensiuni si hoteluri frumoase ,terase ,stranduri suficiente,
  preturi acceptabile ,muzica la terase {seara} .

 3. da, e o constructie impresionanta! am vazut-o si acum 3 ani si acum 2 saptamani!…
  se degradeaza incet ,incet si nimeni nu face nimic pentru salvarea ei!inconjurata de chioscuri oribile si spalatorii auto!
  evident nu sunt fonduri,nu-si asuma nimeni responsabilitatea pentru distrugerea lenta si ireversibila
  a acestei minuni arhitecturale! suntem maestri in a ne distruge singuri monumentele de o valoare
  inestimabila!….ca si statiunea Herculane unde se degradeaza cladiri si poduri valoroase! vor ramane in istorie doar niste fotografii si filmulete pentru urmasi!
  chiar nu se poate face nimic pentru salvarea lor?

  • Eu cred ca ne lipseste initiativa si oamenii care sa se implice . Poate ca ar fi un ajutor ,o colecta de zona si o mobilizare a autoritatilor ,
   cat si a celor ce se ocupa cu turismul ( in primul rand ), care sa sponsorizeze repararea acestor cladiri .

 4. am vazut aceasta minunata constructie de mai multe ori! ultima oara acum 2 saptamani!…
  inconjurata de chioscuri inestetice, spalatorii auto si multe gunoaie, se degradeaza incet dar sigur de la an la an!…ca si celelalte cladiri si poduri de o valoare inestimabila din Herculane!
  suntem maestri in a ne distruge singuri bijuteriile arhitecturale din tara!
  sigur , nu exista fonduri dar nici preocupare din partea Ministerului Culturii, a Consiliului Local , a tuturor cetatenilor si turistilor care trec pe aici!…poate niste fonduri europene pentru salvarea acestui monument s-ar putea obtine!
  sau va ramane si aceasta gara superba in amintirea generatiilor viitoare prin niste poze si filmulete?…

 5. Cea mai frumoasa statiune la care masi intoarce cu drag de fiecare data.Mai ales sa stati la hotelul afrodita e superb si foarte curat serviicile sint super.

 6. Sunt…din pacate…de acord….ca …in tara asta…a noastra….sesizam problemele, insa…ne. gasim in imposibilitatea…de a le rezolva….motive sunt…. Suntem iresponsabili….saraci(unii )….egoisti si avari (altii )…doar preocupati..de ziua de azi…de umplerea burtii….Nu mai exista …preocupare ..pt. suflet…pt. frumos….pt. Posteritate….Generatiile. dinainte…stramosii…ne au lasat…asa ..bijuterii…noi nu realizam altele….dar nici sa le …varuim..pe acestea…nu suntem in stare…..! De ce atata. ..indiferenta….lipsa de bun simt….mai ales ..a edililor….a miliardarilor cu case in Las Vegas sau aiurea…..ca banii. i au furat aici…! Noi toti purtam vina….mergem. Ca Turma…la Alegeri….votam toate. …secaturile….care vin. Doar sa si umple buzunarele. ! Treziti va ….toti…si tineri…si batranii..care in ultimii ani…dupa vot…s au culcat la loc.. Fara sa ceara…celor votati….sa dea seama …la ce fac….Rusine…noua…tuturor…ce viitor. ..avem…?

 7. borfasimea actuala isi bate joc de cladirile istorice , de statiunile frumoase care au fost , dar nu uita sa de-a bani la popime , care se scalda in bogatii. Fura de sting . distrug tot ce era frumos si pe timpul comunistilor.

 8. Daca gara este monument istoric, cine draqu’ a aprobat chioscurile ale infecte din jurul ei? Unde este respectul pentru un monument istoric? Cei care au administrat aceasta statiune si-au batut joc si au distrus-o. Pe vremea imperiului, a fost statiunea preferata a imparatilor. Si al “împărătesei Măria Tereza”. Măria, cum zice in articol…

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here