5 locuri pe care TREBUIE să vizitezi dacă ești în Madrid

0

Madrid este un oras pe care, pentru a-l explora, nu-ți ajunge un weekend întreg. Cultura, civilizația, modul de a conviețui și inflexiunile diverselor nații fac din capitala Spaniei un oraș minunat, în care noul se regăsește în vechi iar trecutul creează viitorul de mâine. Ce poți vizita în Madrid? Ei bine, începi cu

Plaza Puerta del Sol

Plaza Puerta del Sol poate fi un punct de plecare perfect în explorarea orașului Madrid: este o piață aglomerată, situată central, un loc atât de plin de viață încât îl putem numi inima centrului istoric din Madrid.

Numele pieței provine de la poarta de est a orașului care exista aici în secolul al XV-lea, acest nume fiind primit datorită soarelui desenat pe ea – Puerta del Sol (Poarta Soarelui).

În mijlocul acestei piețe putem regăsi o statuie mare ecvestră a Regelui Carlos al III-lea, acesta având privirea îndreptată spre o clădire din cărămidă roșie (fosta poștă principală din Madrid). În fața acestei clădiri, se poate observa placa cu ‘kilometrul 0’, locul din care sunt măsurate toate distanțele rutiere.

Tot în acest loc se găsește și simbolul orașului Madrid, și anume statuia de 20 de tone a unui urs ce mănâncă fructe dintr-un copac (‘El Oso y El Madrono’).

Palacio Real

Palatul Regal sau Palacio Real este cel mai mare și unul dintre cele mai impresionante palate din Europa, având peste 2000 de camere luxoase.

Construcția palatului a început în 1938, proiectant fiind nimeni altul decât arhitectul italian Juan Bautista Sachetti. Abia după o perioadă de 26 de ani imensul palat, ce se întindea pe o suprafață de 135.000 metri pătrați, a fost finalizat, la care se adaugă o sută de ani până ce toate camerele sale au fost decorate.

La puțină vreme după ce – în ajunul Crăciunului din anul 1734 – Fortăreața Regală a ars din temelii, Regele Filip al V-lea a vrut să o înlocuiască cu un palat construit din piatră și granit pentru ca să nu mai ardă așa ușor; palatul urma să se asemene cu Palatul Versailles de lângă Paris, unde Filip al V-lea își petrecuse o mare parte din tinerețe.

Fiul Regelui Filip al V-lea, Regele Carol al III-lea, s-a mutat în noul palat în anul 1764, Palacio Real fiind principala reședința a regilor Spaniei până în 1931, când republicanii au câștigat alegerile și i-au cerut regelui Alfonso al XIII-lea să abdice. În prezent, Familia Regală locuiește în Palatul Zarzuela, un palat mult mai mic care a fost o reședință de vânătoare din orașul Madrid, Palatul Regal fiind folosit pentru ceremonii oficiale și recepții.

Muzeul Prado

Muzeul Prado s-a născut datorită ambiției lui Carlos al III-lea al Spaniei ca Madrid să aibă obiective și muzee de o importanță egală sau chiar mai mare decât celelalte capitale importante din Europa.

Acest muzeu și-a câștigat prestigiul, fiind unul dintre obiectivele turistice cele mai vizitate din Madrid, iubitorii de artă din întreaga lume fiind captivați de colecția sa foarte bogată și variată.

Colecția permanentă a Muzeului Prado este una dintre cele mai mari din lume, fiind alcătuită din aproximativ 9000 de tablouri, 5000 de desene, 2000 de tipărituri, 1000 de monede și medalii și aproximativ 2000 de obiecte decorative.

Se pare că cea mai deosebită colecție de artă spaniolă este deținută de acest muzeu, fiind incluse opere de-ale lui El Greco, Velazquez, Goya și Murillo, dar și o colecție de lucrări ale pictorului flamand Peter Paul Rubens, ale pictorului olandez Hieronymus Bosch, precum și niște capodopere ale pictorilor italieni.

Parque del Retiro

Parque del Buen Retiro este cel mai popular parc din Madrid, creat inițial pentru a fi un parc regal – a aparținut de Palatul Real Sitio del Buen Retiro, fiind o oază de relaxare pentru familia regală. Retiro are semnificația de retragere: de aici provine atât numele parcului, cât și al palatului.

În prezent, orașul Madrid a înconjurat complet parcul Retiro, care însumează 130 de hectare, deschis publicului în anul 1868, aranjat într-un stil formal franțuzesc pe de-o parte, cu părți ceva mai naturale pe de alta.

Din nefericire, din palatul original au supraviețuit numai două clădiri, una dintre ele găzduind astăzi Museo del Ejercito, un muzeu militar ce prezintă istoria militară a Spaniei și are și o frumoasă colecție de armuri; cealaltă clădire este Cason del Buen Retiro, ce adăpostește un alt muzeu cu o colecție de picturi.

În cadrul Retiro se află un lac artificial foarte mare – Estanque del Retiro – asupra căruia veghează statuia Regelui Alfonso al XII-lea. În partea sudică, se găsește un alt lac mult mai mic, pe malul căruia se poate zări Palacio de Cristal, clădire folosită în special pentru expoziții temporare.

Gran Via

Gran Via este, cu siguranță, singura stradă care nu trebuie ratată, aceasta fiind o adevărată expoziție de arhitectură din secolul al XX-lea.

Gran Via este plină de viață, una dintre zonele de shopping cele mai importante ale orașului, unde se găsesc multe hoteluri și cinematografe. Cu toate acestea, această stradă se remarcă prin design-ul arhitectural deosebit, fiind un muzeu în aer liber.

Puțin mai departe pe Gran Via se găsește Edificio Grassy, o clădire pe colț cu un mic turn (construită în anul 1917); de aici, se vede turnul de la Edificio Telefonica (un zgârie-nori construit între 1926 și 1929 pentru compania de telecomunicații spaniolă). Mergând în direcția Plaza de Espana, Gran Via traversează Plaza del Callao – inima cinematografiei din Madrid.

Ultima parte din Gran Via duce la Plaza de Espana (construită între 1925 și 1929), o piață foarte mare, dominată de Edificio de Espana și Torre de Madrid.

Madrid este un oraș în care niciun turist nu poate găsi motive să se plângă că nu are ce vizita. Madrid este, într-adevăr, o metropolă ce are foarte multe de oferit celor care aleg să își petreacă vacanța aici. Datorită multitudinii de muzee și obiective turistice, acest oraș este unul dintre cele mai vizitate orașe din Spania.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.