Cetatea Oradea – mărturie vie a trecutului românesc

0

Cetatea Oradea reprezinta un monument arhitectonic unic in Romania, una dintre putinele cetati utilizate si in prezent. Se spune despre cetate ca nu putea fi cucerita din cauza vastelor retele subterane de legaturi cu exteriorul- multe din ele fiind in stare de folosinta si in ziua de azi. Santul cetatii Oradea avea o latime de 40 de metri si adancime de 12 metri, fiind umplut cu apa de Cris.

Circumferinta cetatii are peste 750 de metri. Existau cinci bastioane prevazute cu tunuri, care erau acoperite cu “paturi de vegetatie” de culoare rosie. Particularitatea cetatii Oradea este faptul ca nu se putea comunica intre bastioane ca in cazul altor cetati. Fiecare bastion avea o poarta proprie, capitan si santinele. Avand forma unui triunghi, bastioanele aveau cupole din piatra, folosite ca puncte de observare.

Zidul cetatii avea 10 metri inaltime si 2.5 latime, fiind construit din piatra solida, peste care s-a “aruncat” un val de pamant in forma unui damb. Incepand de la bastionul de est, de jur imprejur, zidul cetatii era incins cu un brau din piatra cioplita. La poarta cetatii se afla un orologiu.

In trecut, in cetate existau 10 pravalii, 150 de case mai mici din piatra, o camera pentru soldati, trei mori si o temnita aflata la o adancime destul de mare in subteranul cetatii Oradea.

Palatul princiar masura 450 de metri in perimetru avand cinci turnuri dintre care doua lucrate din “ceramica rosie”. Trei din cele cinci turnuri slujeau drept magazii pentru munitie, aici locuind aga ienicerilor. Palatul avea patru porti din care numai una era folosita. Biserica din interiorul acestuia a fost transformata in geamie.

Sub administratia turceasca, atat cetatea cat si orasul Oradea au fost reconstruite din temelii. Un amanunt interesant este faptul ca turcii au rebotezat bastioanele cetatii: Tzinghine Tabiesi (bastionul Tiganilor = actualul bastion Ciunt), Koperdan Tabiesi (bastionul Auriu), Juram Tabiesi (bastionul Craisor), Kukuk Tabiesi (bastionul Bethlen) si Aga Tabiesi (bastionul Rosu), nume care se patreaza intr-o forma sau alta si azi.

La Cetatea Oradea se poate ajunge cu masina, programul de vizitare fiind de luni pana sambata intre orele 09 – 17.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.