Cunoscută și ca Perla Bucovinei, Vatra Dornei este situată la confluența râurilor Dorna, Neagra Sarului și Bistrița. Orașul este cunoscut pentru resursele naturale ale apei minerale. Proprietătile locului de recuperare care au făcut-o cunoscută în toată lumea include izvoare minerale, nămol și aer puternic ionizat negativ. Turiștii vin în Vatra Dornei pentru a-și trata afecțiunile cardiovasculare și reumatismul, pentru a se odihni, pentru a practica sporturile de iarnă sau doar pentru a se distra. De asemenea, peisajul extraordinar permite numeroase activităti de petrecere a timpului liber – plimbări, călărit, river-rafting și vizite la mănăstirile din Bucovina și Maramureș.

Totodată, Vatra Dornei mai este cunoscută și pentru locurile care permit practicarea sporturilor de iarnă, cu multiple pante și lifturi de schi. Dealul Negru (altitudine 1,300 m) și Dealul Runc au piste și pante pentru sporturile de iarnă. De la Vatra Dornei sunt rute turistice către Giumalău și Munții Suhardului.

Pentru cei care își doresc o vacanță activă, stațiunea Vatra Dornei dispune de multiple posibilități de petrecere a timpului liber: drumeții, plimbări la mănăstirile din Bucovina, pescuit pe răul Bistrița, parapantă în Suhard, riverrafting, ciclism montan prin toată depresiunea Dornelor, iar pentru sezonul de iarnă sunt amenajate pârtii de schi de dificultate medie, prevăzute cu instalații de transport pe cablu, un patinoar și o partie pentru sănii, iar pe muntele Runc se află o partie de schi fond. Câteva din obiectivele turistice din zonă dornelor pot fi vizitate mai jos.

Atractii turistice în Vatra Dornei

Puteți începe vizita prin bifarea următoarelor obiective turistice:
– Muzeul Etnografic al Bucovinei amplasat în clădirea primăriei
– Muzeul Vânătorii și al Științelor Naturale
– Parcul din centrul stațiunii, renumit pentru veverițele care trăiesc acolo, și pentru concertele susținute în sezonul estival
– Parcul “Lunca Dornei”
– Patinoarul din parcul Vatra Dornei
– Centrul de echitație de la baza Pârtiei Parc
– Catedrala Sf. Treime

Mănăstirile din Bucovina

În apropierea orașului Vatra Dornei se află o serie de mânăstiri ortodoxe care impresionează atât prin vechimea lor, cât și prin arhitectura lor. Astfel, cei interesați de acest aspect la călătoriilor pot vizita Mănăstirea Piatra Tăieturii, Schitul Mestecăniș, Schitul Podu Cosnei, Mănăstirea de Maici “Acoperământul Maicii Domnului” și desigur la câțiva km de Vatra Dornei: Putna, Sucevița (1581-1601), Moldovița (1532), Voroneț (1488), Humor (1530), etc. Toate aceste mânăstiri sunt monumente unicat ale artei feudale românești, cu picturi murale atât interioare cât și exterioare

– Castelul Dracula se află în comuna Piatra Fântânele, prin pasul Tihuta la 40 km de Vatra Dornei și este o construcție nouă ce vrea să aducă la lumină eternul mit al Contelui Dracula, în acest sens putându-se vizita o cripta în care sunt rămășițele acestuia, precum și unele lucruri personale. Este fără valoare istorică, dar util celor ce vor să se amuze. Se poate servi masa în restaurantul castelului, având posibilitatea să gustați unele din cele mai bune și originale mâncăruri din zonă.

– Turbăria de la Poiana Stampei

– Cheiul Zugrenilor

Traseele montane din Zona Dornelor (Munții Călimani, Rarău, Giumalău, Bistriței, Suhard, Vf. Oușorul). Munții Călimani ocupă partea nord-vestică a grupei centrale a Carpaților Orientali, reprezentând cel mai extins masiv vulcanic din România. El se desfășoară pe direcția nord-vest-sud-est, fiind delimitat la miazănoapte de zona depresionară a Dornelor (Vatra Dornei) și munții mărunți ai Bârgăului; la est – șirul depresiunilor Păltiniș, Dragoiasa, Bilbor, Secu îl separă de munții înalți ai Bistriței și de munții Giurgeului (sud-est); la sud – defileul Mureșului constituie limita spre munții vulcanici ai Gurghiului; în vest – piemontul colinar al Calimanului face trecerea spre partea estică a Podișului Transilvaniei.

Cum ajungi în Vatra Dornei ?

Cu mașina:
București-Vatra-Dornei: DN2-E85 (București, Urziceni -Buzău-Focșani-Adjud-Bacău-Roman-Cornu Luncii (DN17)-Gura Humorului, C-lung Moldovenesc -Vatra Dornei) – drumul dureaza cam 8 ore
Cluj-Vatra Dornei: Cluj Napoca-Dej-Beclean-Salva-Năsăud-Sângeorz Băi-Vatra Dornei drumul dureaza aproximativ 4 ore

Cu trenul: Există legătură direct București-Vatra Dornei sau se poate schimba trenul în Suceava. Timpul estimat al călătoriei este de aproximativ 9 ore.

Cu avionul: Există zboruri interne spre Suceava, Aeroportul Salcea, de unde se poate face transferul cu mașina sau trenul către Vatra Dornei

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.