Varșovia este capitala Poloniei din 1596, când Regele Sigismund al III-lea a mutat capitala de la Cracovia; totodată, orașul este capitala voievodatului Mazovia, localizat în partea central-estică a Poloniei. Orasul se afla pe raul Vistula,  la o distanta egala fata de Muntii Carpati si Marea Baltica. Varsovia este cel mai mare oras din Polonia, avand o populatie de aproximativ 1,7 milioane de locuitori.

Centrul istoric din Varșovia reprezintă principala atracție turistică a acestui oraș fortificat, luând naștere la sfârșitul secolului al XII-lea. Sufletul orașului vechi este întruchipat de Vechea Piață, ce datează încă din secolul al XIII-lea și are formă de dreptunghi cu lungimea de 90m și lățimea de 73m, loc în care se regăsea primăria și se organizau târguri, precum și alte evenimente.

Castelul Regal din Varșovia a luat naștere la sfârșitul secolului al XIII, fiind inițial o clădire din lemn, cu un turn.  Castelul a suferit diverse modificări de-a lungul timpului, reconstrucția sa fiind necesară după distrugerea din timpul celui de-al doilea Război Mondial. În prezent, acest castel funcționează ca un muzeu, prezentând istoria zbuciumată a Poloniei.

Palatul Culturii și Științei este cel mai înalt edificiu al Poloniei, clasându-se pe locul al VIII-lea în Uniunea Europeană. Clădirea a fost construită în perioada 1952 – 1955, fiind un cadou al Uniunii Sovietice pentru Polonia. Deși impunătoare, clădirea are foarte mulți locuitori care o detestă din cauza că este simbolul a aproape 45 de ani de suprimare din partea Rusiei. Astăzi, edificiul găzduiește un complex de birouri și un centru expozițional, regăsindu-se aici teatre, muzee, cinematografe, librării, sală de conferință, dar și o universitate.

Palatul Wilanow din Varșovia este unul dintre cele mai importante monumente ale culturii poloneze, găsindu-se la 10 km de centrul Varșoviei. Palatul a fost construit în perioada 1674 – 1696 special pentru Regele Poloniei, Jan III Sobieski. Vizitatorii se pot bucura de „Galeria Portretelor Poloneze”, dar și de design-ul deosebit al apartamentelor regale.

Cel mai mare oraș din Polonia ex-comunistă, Varșovia reușește să ofere multe posibilități turiștilor de a-și petrece  un concediu de neuitat. Deși cel de-al doilea Război Mondial a făcut ravagii, s-a reușit miraculos ca acest oraș să fie readus la viață, clădirile fiind reconstruite, dar păstrându-și trecutul istoric.

Articolul precedentCatedrale și biserici vechi într-un oraș situat la marginea turistică a Europei : Dublin
Articolul următorCinci locuri care fac Bratislava mai atrăgătoare pentru turiști

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here