Lyon – un oraș unde istoria începe pe vremea romanilor

0

Lyon este un oraș situat la 460 km spre sud-est de Paris și la 314 km spre nord de Marsilia, oraș din Franța situat la confluența fluviului Rhône cu râul Saône.

Istoria Lyonului, începe în perioada romanilor în primul secol înainte de Hristos. Romanii au întemeiat așezarea numită Lugdunum (colina luminoasă după unii, iar după alții colina cu ciori). Timp de trei secole așezarea a servit ca centru al celor trei Galii, din punct de vedere politic, economic, militar și religios. După o vreme Lyonul cunoaște o perioadă decandentă, biserica fiind cea care i-a oferit ocazia de a renaște începând cu secolul al XI-lea, ca Primat al Galilor. Prosperitatea sa nu a încetat să se amplifice atingând apogeul în timpul Renașterii. De la finele secolului al XV-lea, apar marile târguri, apar bănci locale care îi atrag pe comercianții din întreaga Europă. Apoi elita intelectuală și artistică se instalează la Lyon.

Din secolele al XVII-lea și al XVIII-lea, mătasea lyoneză începe să se facă cunoscută peste tot în lume. Urbea se extinde și se dotează cu spitale, piețe noi și clădiri durabile. Revoluția Franceză din 1789 încetinește dezvoltarea orașului, dar apariția mai târziu a Imperiului Francez înseamnă un nou suflu în dezvoltarea orașului. În timpul celui de al doilea război mondial, Lyonul devine capitala Rezistenței Franceze în fața ocupației germane. Apoi orașul a căpătat un nou aspect odată cu crearea Europei Unite. Infrastructura urbană este una dintre cele mai dezvoltate din Europa.

Principalele obiective turistice ale orașului

Catedrala Saint Jean Baptiste de Lyon este o catedrală romano-catolică, fiind sediul arhiepiscopului de Lyon. Este cunoscută și sub numele de „Primatiale” datorită faptului că în anul 1079 Papa a acordat Arhiepiscopului de Lyon titlul de Primat ce deține supremația juridică asupra arhiepiscopiei principale a regatului. Construcția catedralei a început în secolul al XII-lea și a fost finalizată în anul 1476, având o lungime de 80 metri, lățime de 20 metri, deosebindu-se și prin orga ce a fost instalată în 1841.

Bazilica Nôtre-Dame de Fourviere a fost construită în perioada 1872 – 1884, design-ul îmbinând stilul romanic cu arhitectură bizantină, două alegeri neobișnuite la acea vreme. Bazilica are patru turnuri principale și un turn-clopotniță care este acoperit cu o statuie ce poartă chipul Fecioarei Maria.

Muzeul de Artă din Lyon este amplasat într-un palat ce a fost construit în secolul al XVII-lea, dându-i-se o nouă înfățișare sub domnia lui Ludovic al XIV-lea. Muzeul găzduiește cele mai bune colecții de artă din întreaga Franță, regăsindu-se antichități, opere de artă, piese egiptene, ceramică rară din Asia, dar și o impresionantă colecție numismatică.

Place des Terreaux este o piață din centrul orașului și e situată în arondismentul 1, la poalele dealului La Croix-Rousse. Piața se învecinează de primăria orașului, de Palais Saint-Pierre și Musée des Beaux-Arts Lyon, respectiv, de o galerie și niște clădiri civile. În centrul pieței este amplasată o fântână alegorică a Saone, realizată de Frederic-Auguste Bartholdi.

Frescele din Lyon (La Fresque des Lyonnais) sunt cele mai cunoscute dintre zidurile pictate ale orașului, înfățișând 25 de figuri istorice. Suprafața pe care se întind acestea este de circa 800 de metri pătrați, acoperind peste 2000 de ani de istorie.

Orașul conservă un important patrimoniu cultural, de la vestigii din epoca romană pană la construcții din secolul al XX-lea, partea cea mai valoroasă a orașului fiind reprezentată de cartierul Vieux Lyon, colina Fourvière, colina Croix-Rousse.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.