Moscova – capitala estului european. Care sunt cele mai vizitate obiective turistice

0

Moscova, capitala Rusiei, aflat pe râul cu același nume, este orașul cu cea mai numeroasă populație din Rusia; este un centru politic major, economic, cultural, științific, religios, financiar, educațional și de transport al Rusiei, dar – în același timp – și al întregului continent.

În decursul istoriei, orașul a servit drept capitală unei succesiuni de state, de la medievalul Cnezat al Moscovei și urmașul său, Târâtul Rusiei, și pană la Uniunea Sovietică.

Cinci obiective turistice de vizitat in Moscova

Catedrala lui Hristos Mântuitorul a fost construită după ce Napoleon s-a retras din Rusia, la ordinul Țarului Alexandru I, pentru comemorarea soldaților care muriseră apărând Rusia. După câteva decenii când catedrala a fost demolată de către Stalin deoarece găsea monumentul ca fiind unul respingător, un duplicat al catedralei originale a fost construit în același loc între anii 1990-2000, fiind în prezent cea mai mare Biserică Ortodoxă din lume.

Catedrala Sf. Basil, cu domurile sale multicolore, este cea mai celebră imagine a Rusiei, plasată la marginea Pieței Roșii a Moscovei. Acest design impunător a fost comandat de către Ivan Cel Teribil pentru a comemora victoria campaniei militare împotriva tătarilor mongoli la Kazan în anul 1552. Există o legendă care spune că Ivan a fost atât de copleșit de frumusețea catedralei, încât a ordonat că arhitectul să fie orbit pentru a împiedica construirea unei alte clădiri care să poată fi mai impunătoare decât catedrala. Catedrala este compusă dintr-o capelă centrală, cu opt capele din cărămidă asemenea unor turnuri lângă ea, fiecare din ele încoronată cu un dom colorat și după un tipar unic,  în formă de ceapă. Biserica, deși au fost numeroase tentative de a o demola, a scăpat și, o dată cu începutul regimului sovietic, catedrala a fost închisă, iar apoi transformată într-un muzeu.

Kremlinul reprezintă cea mai veche parte a Moscovei, datând de la formarea orașului în 1147. Localizat în centrul orașului, pe vârful unui deal, Kremlin este o fortăreață înconjurată de un zid gros și roșu, presărat cu 20 de turnuri, având în componenta sa palate și biserici strălucitoare, cu domuri aurite, muzee, rezidențe, birouri, locuri de adunare și monumente. A fost reședința regală în timpul domniei țariste și tronul guvernului communist, începând din 1918. Piața Catedralei este nu numai centrul religios al Moscovei, ci și centrul istoric al Kremlin-ului, găzduind numeroase biserici. Catedrala Bunei Vestiri deține picturi murale deosebite și icoane pe pereții interior, tronul lui Ivan Cel Teribil putând fi găsit aici. Interiorul Kremlin-ului adăpostește Clopotnița lui Ivan Cel Mare, Tunul Țarului, Palatul Armurii, dar și Expoziția Fondului de Diamante, unde se află diamantul de 180 de karate dat de către Contele Orlov Ecaterinei Cea Mare.

Piața Roșie din Moscova este un spațiu deschis și pietruit în centrul Moscovei, la origine fiind piața orașului care servea drept loc public de întâlnire pentru a sărbători festivaluri, pentru a asculta anunțuri făcute de către guvern sau pentru a fi martori la execuțiile din timpul domniei lui Ivan Cel Teribil. Piața a fost transformată într-un cimitir memorial, construindu-se Maousoleul lui Lenin – un coșciug din cristal ce conține trupul conservat al întemeietorului Uniunii Sovietice și care este încă deschis publicului pentru a fi vizitat. Contrar opiniei des întâlnite, cuvântul “rosu” nu se aplică culorii cărămizii și nici nu face referire la comunism. Înțelesul cuvântului “krasny” însemna la origine “frumos” în rusa veche, făcând referire la Catedrala Sf. Basil din partea sudică a pieței, dar de-a lungul secolelor cuvântul a început să denumească culoarea “rosu”, fiind în prezent numele pieței.

Opera Bolshoi și Teatrul de Balet sunt renumite în întreaga lume. Cel mai vechi teatru al Moscovei, Bolshoi, datează din anul 1824 și este cel mai celebru teatru al Rusiei, cu operă și balet. Clădirea a fost reconstruită în totalitate în urma unui incendiu din anul 1856, fiind o capodoperă a neoclasicismului rusesc și include un pridvor de opt coloane la intrare, deasupra căruia se află caleașca trasă de cai a lui Apollo, guvernatorul artelor. Interiorul este împodobit cu piese de mobilier din catifea roșie, decorațiuni din aur și candelabre, fiind considerat cel mai mare teatru din lume datorită suprafeței. O seară petrecută la Opera Bolshoi și teatrul de Balet constituie una dinte cele mai inspirate alegeri de a-ți petrece timpul în Moscova pe timp de noapte.

Considerat de foarte mulți turiști ca fiind unul dintre cele mai frumoase orașe din Europa, Moscova este și cel mai mare oraș și port din țară, reprezentând cel mai important centru politic, economic și cultural, o destinație foarte apreciată de către turiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.