Sankt Petersburg – perla coroanei regale rusești

0

Sankt Petersburg, cunoscut în limbajul colocvial ca Petrograd și în perioada sovietică sub numele de Leningrad, este un oraș din Rusia de nord-vest, în delta râului Neva, în partea de est a golfului Finic al Mării Baltice. A fost fondat de țarul Petru cel Mare, în 1703, ca o “fereastră către Europa”, fiind, de la acea dată, capitală a Imperiului Rus pană în 1918.

Muzeul Ermitaj din Sankt Petersburg este cel mai mare muzeu de istorie și artă din Rusia și unul dintre cele mai mari din lume. Colecțiile muzeului sunt împărțite în cinci clădiri și constau în lucrări faimoase ale căror autori sunt artiști precum: Rembrandt, Rubens, Bellotto, Jean Fouquet, Chardin, Michelangelo, Voltaire, Diderot etc.

Piața Palatului din Sankt Petersburg este cea mai mare piață din oraș, aici desfășurându-se majoritatea confliectelor și a bătăilor din regiune. Centrul pieței adăpostește coloana lui Alexandru ce datează din anul 1830, fiind cea mai mare construcție de granit de culoare roșie din lume.

Palatul de Iarnă din Sankt Petersburg a fost rezidența oficială a țarilor ruși timp de două secole, fiind terminată construcția în anul 1730. În acest palat au locuit multe dintre persoanele notabile din țară (Petru cel Mare, împărăteasa Ana, împărăteasa Elisabeta, Ecaterina a II-a și țarii Alexandru I, Paul I și Nicolae I), în prezent palatul găzduind Muzeul Hermitaj, clădirea fiind inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO în anul 2004.

Catedrala Kazan din Sankt Petersburg este o biserică ortodoxă închinată Adormirii Maicii Domnului, construcția sa începând în anul 1801. Catedrala seamănă foarte mult cu Bazilica Sfântul Petru din Roma și e construită în stilul baroc rusesc, după proiectul arhitectului rus Andrey Voronikhin.

Sankt Petersburg poate fi considerat unul dintre orașele-bijuterii ale lumii, aici fiecare vizitator având ocazia să admire cele mai spectaculoase palate ale Europei, cele mai mari biserici ortodoxe și cele mai impresionante muzee, toate acestea evidențiind cât de bogată a fost și este Rusia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.