Podgorica – capitala dintre statiunile turistice muntenegrene

0

Podgorica (pronunțat pǒdɡoritsa în muntenegreană și sarbă) inseamnă: “sub delușor” sau “sub movilă” și este capitala și cel mai mare oraș al Muntenegrului. Orașul se află aproape de stațiunile montane de schi alpin și de stațiunile balneare de la Marea Adriatică.

Castelul Regelui Nikola din Podgorica este un muzeu istoric, fiind fondat în 1950 și aparținând regelui Nikola I, singurul rege al Muntenegrului. Colecțiile castelului constau în arme, steaguri, trofee, fotografii, documente, cărți etc. Tot aici sunt păstrate hainele regelui Nikola și ale reginei Milena. Castelul are o arhitectură frumoasă, clădirea fiind înconjurată de un parc.

Biserica Sfântul Gheorghe din Podgorica este cea mai frumoasă și veche biserică din localitate. Biserica a fost înălțată în 1903 la inițiativă Regelui Petre I Karagheorghevici și sfințită de arhiepiscopul sârb Demetrios. Biserica are cinci cupole, însumând o dimensiune totală de 30 de metri și o înălțime de 27 de metri. În interiorul bisericii se află două morminte, unul aparținând primului domnitor și fondator al dinastiei Karagheorghevici, iar celălalt Regelui Petre I.

Vechiul Oraș Turcesc din Podgorica face referire la această așezare înainte de a fi distrusă în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Se poate spune, din acest motiv, că Podgorica este un oraș relativ nou, cu multe clădiri moderne, ce cuprinde încă o parte numită „Orasul vechi turcesc”. Cea mai importantă atracție este Turnul cu Ceas, ce a fost construit de Haji Pasa Osmangic, Sat-Kula fiind principalul reper din Podgorica. Pentru a observa influența turcească în Muntenegru, Orașul vechi turcesc din Podgorica este locul ideal.

Cuibărit între statiuni, Podgorica se bucură de o reputație misterioasă, în ultimul timp devenind o destinație din ce în ce mai preferată de turiști.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.