Cetinje – capitala istorica a Muntenegrului

0

Cetinje este un oraș din Muntenegru, fiind considerat capitală istorică a Muntenegrului, în care se află și reședința oficială a președintelui muntenegrean. Cetinje a fost fondat în secolul al XV-lea și în prezent este un centru cultural și religios al Bisericii Ortodoxe Sârbești datorită faptului că orașul adăposteste un mare număr de monumente istorice, biserici, piețe etc.

Biserica Vlaska din Cetinje este cea mai veche clădire și a fost construită de pastori (vlasi) în preajma anului 1450. Clădirea este medievală, această biserică fiind una ortodoxă, unde veneau ciobanii din munți să se închine.

Mănăstirea Sfântul Petru din Cetinje este un centru spiritual, cultural și social. Acest simbol al spiritualității din Muntenegru a fost construit în anul 1701, în prezent fiind sediul episcopal al Mitropoliei din Muntenegru. Mănăstirea a fost dărâmată de multe ori de către turci, dar de fiecare dată a fost reconstruită.

Muzeul Njegoss se găsește lângă Mănăstirea din Cetinje, într-una din chiliile mănăstirii. Acest muzeu are numeroase obiecte cu valoare națională, istorică, dar și spirituală. Muzeul are legătură cu viața și munca episcopului de Muntenegru Njegoss, poet și filosof.

Muzeul Național din Cetinje este format din cinci departamente: Muzeul Regelui Nikola, Muzeul de Artă, Muzeul de Istorie, Muzeul Etnografic și Muzeul Petrovic Njegoss. Acest complex cuprinde exponate ce reflectă civilizațiile ce au ocupat acest teritoriu încă din Antichitate.

Cetinje, capitală istorică a Muntenegrului, aflat la doar 40 km de capitala administrativă a tării, este o destinație de vacantă foarte bogată în atracții turistice, multe nedescoperite în totalitate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.