Ne place sa admiram cetatile vechi atunci cand vizitam locuri diverse din calatoriile noastre, iar atunci cand intalnim cetati aproape intacte ramanem de multe ori muti de uimire fata de frumusetile aratate si de ingeniozitatea de care au dat dovada in antichitate oamenii care le-au construit. Astazi vorbim despre sase cetati medievale ale caror ziduri de aparare au ramas intacte odata cu scurgerea anilor si intrarea localitatilor respectiva in era moderna. Asadar, incepem topul nostru cu Ș

 1. Carcasonne, Franta
  După Tratatul de la Pirinei din 1659, Carcassonne nu mai păzea frontiera, iar frumoasele sale opere de piatră și turnuri s-au deteriorat până când negustorii au strigat: “Daramati-l”.
  Din fericire, o conștientizare a patrimoniului a facut ca zidul sa fie clasificată drept monument protejat în 1849, iar arhitectul Eugene Viollet-le-Duc a fost însărcinat să-l restaureze.  Activitatea sa a fost unul din motivele pentru listarea in World Heritage. Vizitatorii pot vizita Chateau Comtal în orașul cu pereți, pot examina Bazilica Saint-Nazaire și Saint-Celse, sau – daca aveti putin mai mult timp – vă recomand o masă cu vin la unul din restaurantele zonei La Bonne Demeure cu privelistea catre zidurile medievale. Dacă ne îndepărtăm putin si ne oprim să privim înapoi in locul turnurilor fără acoperiș si ruinelor, acoperișurile cetății din secolul al XIII-lea stralucesc in soare, dominand orizontul.
 2. York, Anglia
  Orașul istoric al Yorkului din nordul englez e plin de istorie – și de o mulțime de fantome. Aflați mai multe despre The Original Ghost Walk of York, cum se numește prima plimbare exclusivă printre fantome din lume. Yorkul are o parte semnificativă din zidurile sale intacte, mai mult decât orice alt oraș din Anglia. Vizitatorul poate merge de-a lungul lor, oprindu-se la muzeele mici aflate langa unele porți. Sub zidurile medievale ale orașului se găsesc rămășițe ale zidurilor romane predecesoare cetatii engleze.
 3. Dubrovnik, Croatia
  Majoritatea zidurilor și fortificațiilor existente care înconjoară centrul vechi al orașului Dubrovnik din portul Adriatic au fost construite în secolele XIV și XV, dar părți ale acestora au fost extinse și consolidate până în secolul al XVII-lea. Nici o armată ostilă nu le-a daramat vreodata în Evul Mediu și, în timp ce cutremurul din 1667 a distrus multe clădiri, a lasat pereții cetatii în mare parte neatinsi. Plimbati-va pe circuitul de doi kilometri al zidurilor care ofera privestisti fantastice ale marii. De asemenea, puteți admira orașul vechi care se află în interiorul zidurilor.
 4. Obidos, Portugalia
  Inconjurat de zidurile medievale, Obidos – orasul din varful dealului cu castelul său mauric a fost recapturat de către primul rege al Portugaliei, D. Afonso Henriques, în 1148 și de atunci până în 1883 a devenit proprietatea Reginei Portugaliei.Vizitatorii care doresc cu adevărat să ajunga in era medievala a cetatii ar trebui să viziteze Obidos în luna iulie in timpul evenimentului Mercado Medieval – unde timp de două săptămâni, castelul găzduiește o piață medievală cu steaguri heraldice, jongleri, menestreli și mancare medievala. Poți chiar să bei dintr-o cana medievala pentru a intra în spiritul sarbatorii.

 5. Mystras, Grecia
  Nu toate cetățile împrejmuite sunt încă locuite. Pe Muntele Taygetos, lângă Sparta, în regiunea Peloponeza se află o comoara arheologică, orașul abandonat din Mystras, unde ultimul împărat bizantin, Constantin al XI-lea Palaiologos, a fost încoronat în 1449.
  Mystras a fost fondată în 1249 de către un cruciat francez, William II de Villehardouin, dar la scurt timp dupa a intrat sub control bizantin și a cucerita ulterior de turci în 1460. În cele din urmă, locuitorii din Mystras au renunțat la ocupatia straina și au plecat din cetate.
  Printre numeroasele situri religioase din Mystras putem regasi si Biserica Fecioarei Peribleptos care este decorată cu fresce rare, exemple perfecte ale artei bizantine datând din secolul al XIV-lea.


 6. Avila, Spania
  Când a fost condusă de arabi, orașul Avila a fost atacat in repetate randuri de regatele creștine iberice până când orasul a fost abandonat. A fost repopulat sub domnia lui Raymond din Burgundia în secolul al XI-lea și tot atunci a început si constructia zidurilor defensive ale cetatii. Cu 88 de turnuri semicirculare care pun în valoare perimetrul său de 2,5 kilometri, zidurile cetatii ofera o vedere impresionantă. Una din cele șase porți duce direct la catedrala gotică, care este o fortăreață virtuală fixată pe zid. Orașul a fost locul de naștere al Sfintei Teresa de Avila, o călugăriță proeminentă din Carmelit. De asemenea, înainte de secolul al XVIII-lea au existat mai mult de 100 de vile în oraș, de aceea numele  complet al cetatii este Avila de los Caballeros sau Avila Nobilimii.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here