Cheile Gârliștei – frumusețea munților din Banat

3

Cheile Gârliștei se întind pe o suprafață de 517 hectare și au o altitudine maximă de 690 metri în Munții Aninei. Drumeții și turiștii pot ajunge la ele pe drumul dintre localitățile Anina și Garliste și sunt parcurse de râul Garliste. Cheile Gârliștei fac parte din Parcul Național Semenic.

cheile garlistei 11
Au o lungime de aproape 9 km, începând la 3-4 km după ieșirea din Anina și terminându-se cu aproximativ 1 km înainte de a intra în satul Gârliște.

Cheile Gârliștei sunt spectaculoase având porțiuni foarte sălbatice cu pereți calcaroși acoperiți cu vegetație ce se ridică chiar din apa pârâului. Timpul alocat parcurgerii acestui traseu este de aproximativ trei ore și jumătate, unde cheile impresionează prin versanții calcaroși abrupți, turnurile su hornurile calcaroase.

Traseul Anina-Cheile Gârliștei-Gârliște este marcat turistic cu punct roșu, fiind vizibil de la ieșirea din cartierul Schlucht al Aninei.

cheile garlistei 09
Se pleacă din Anina, pe un drum forestier care treptat devine o potecă, pe alocuri săpată în stâncă, iar în alte părți este barată de copaci căzuți sau acoperiți cu mari mase de grohotiș.

Atracții turistice ale zonei în care regăsiți și Cheile Gârliștei sunt: Cleantul Cerbilor (la baza versantului găsindu-se câteva peșteri), Peștera Galațiului, Peștera cu Apă – cea mai lungă peșteră din chei și cea mai importantă porțiune o cheilor, între Cleantul Gherii și abruptul nordic al Dealului Moghila, care prin sălbăticia și frumusețea ei se situează printre cele mai deosebite din țară.

3 COMENTARII

  1. aia nu e langa poiana Prolaz? colcaie de vipere cu corn pe acolo, daca ala e locul. am recunoscut una din imagini, e foarte probabil sa fie chiar fotografia mea, voi verifica.

  2. Eu am facut cheile acum ceva timp. E imposibil sa le faci in 3 ore jumate. Noi am dormit o noapte pe chei. Nu prostiti oamenii ca poate se vor astepta la un traseu de cateva ore si i prinde noaptea pe drum …

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.