biserica_densusBiserica Sfântul Nicolae din Densuş a fost construită în secolul al 13… sau cel puţin aşa susţin mare parte din surse. Este una dintre cele mai vechi biserici bizantine din ţara noastră şi un simbol pentru judeţul Hunedoara. Unicitatea acestui monument religios este dată şi de faptul că a fost ridicată pe ruinele unei construcţii păgâne, ce data din secolul 4, iar pentru ridicarea ei au fost folosite pietre similare celor de la ruinele Ulpiei Traiana Sarmizegetusa.

Legenda spune însă că biserica ar fi existat de dinainte de venirea romanilor, ca lăcaş de cult dac, sau că aici s-ar fi aflat un templu dedicat lui Marte ridicat de legiunile romane.

De-a lungul timpului, riturile şi cultele care au deţinut biserica s-au modificat odată cu stăpânirea locală, însă, chiar şi aşa, lăcaşul a rezistat în timp, devenind astfel cea mai veche biserică din România în care se ţin slujbe. Mai mult decât atât, documentele legate de această biserică atestă faptul că, la începutul anilor 1700, aici slujea atât un preot ortodox, cât şi unul calvin, iar slujbele erau ţinute alternativ.

Poate cel mai important aspect legat de această frumoasă biserică din piatră constă în faptul că încă mai funcţionează ca lăcaş de cult. Cu toate că a trecut prin numeroase transformări, astăzi Biserica din Densuş aparţine Bisericii Ortodoxe Române, iar slujbele se ţin aici conform ritului ortodox.

Un plus de unicitate şi de frumuseţe cu aer străvechi îl dă şi pronaosul descoperit. Doar două ziduri au rezistat timpului, însă naosul este intact din acest punct de vedere, fiind susţinut de piloni groşi formaţi din pietre funerare. În micul spaţiu, de numai 15 m², se mai pot vedea pe pereţi picturi ce datează din secolul 15, alături de o mulţime de inscripţii latine şi pietre funerare folosite atât ca decoraţiuni, cât şi ca mijloace de susţinere a zidurilor.

Dacă vrei să vizitezi Biserica Sfântul Nicolae din Densuş, o vei găsi pe drumul dinspre Haţeg spre Sarmizegetusa. Nu uita să faci dreapta în centrul localităţii Toteşti, după care vei ajunge în satul Densuş. Biserica se poate vizita oricând şi nu există taxă de intrare.

 

Foto: wikimedia.org

Articolul precedentOchiul Beiului – minunăția din munții Banatului
Articolul următorCea mai frumoasă și plină de istorie gară din România : Gara CFR Băile Herculane FOTO

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here