Condiții de călătorie în Cehia

0

Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Republica Cehă. Intrarea în Republica Cehă este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate valabile pentru o perioadă de cel puțin 3 luni. Perioada maximă de ședere pentru deținătorii de pașaport sau carte de identitate este de 3 luni, urmată de cerința obținerii unui permis de ședere.

Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională din Republica Cehă, recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile cehe:
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Cehe
Ambasada Republicii Cehia la Bucureşti

Începând cu 1 ianuarie 2011, Ministerul de Interne al Republicii Cehe gestionează eliberarea permiselor de lungă şedere. Cetăţenii străini pot fi angajaţi pe o poziţie care necesită înaltă calificare, numai după ce solicită permise de ședere (aşa-numita carte albastră).

Persoanele care intenţionează să desfăşoare o activitate lucrativă în mod independent, ca persoană fizică, cât şi cele care vor desfăşura activităţi sub forma participării într-o societate comercială şi care doresc să schimbe scopul şederii, trebuie să fie rezidenți de cel puțin 2 ani pe teritoriul Republicii Cehe, pe o perioadă neîntreruptă de timp.

Recomandăm ca lucrătorii sezonieri, care sosesc la muncă în Republica Cehă, să nu predea de bună voie cărțile proprii de identitate patronilor de firmă angajatori, indiferent de pretext și să păstreze asupra lor o sumă de bani de rezervă, pentru eventualitatea întoarcerii de urgență în România. În general, ofertele de muncă vehiculate în mediile sociale/Internet trebuie tratate cu prudență, în special în cazurile în care conțin promisiuni de salariu superior calificării cerute și oferă un pachet prea mare de gratuități la transport, cazare și masă.

La 1 ianuarie 2014, în Republica Cehă au intrat în vigoare noile prevederi legislative referitoare la condiţiile încheierii căsătoriei pentru cetăţenii cehi. Conform noilor reglementări de drept internaţional privat, este interzisă încheierea căsătoriei între un cetăţean ceh şi un cetăţean străin la o misiune diplomatică acreditată pe teritoriul Republicii Cehe. În cazul în care se încheie o astfel de căsătorie, aceasta nu este considerată valabilă şi nu va fi recunoscută de către autorităţile cehe. Legea permite cetăţenilor cehi aflaţi în străinătate să încheie căsătoria la misiunile diplomatice străine acreditate în ţara de reşedinţă, această căsătorie fiind considerată valabilă şi recunoscută de către autorităţile cehe. Căsătoriile între cetăţeni străini la misiunile diplomatice acreditate pe teritoriul Republicii Cehe sunt considerate valabil încheiate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze misiunii diplomatice a României şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.