Condiții de călătorie în Franța

0

În calitate de cetăţenii europeni, cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Franţa. Intrarea în Franţa este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se înregistreze în registrul cetăţenilor români din străinătate, prin platforma electronică Econsulat.

Începând cu data de 15 ianuarie 2017, autorităţile franceze au reintrodus un sistem de autorizaţie prealabilă la ieşirea de pe teritoriul Franţei a minorilor cu reşedinţa în Franţa, indiferent de naţionalitate, neînsoţiţi de reprezentanţii legali. Mai multe informaţii şi formularul de completat sunt disponibile accesând link-ul https://www.service-public.fr/particuliers/vosdroits/F1359.

Referitor la fenomenul migranților clandestini, care încearcă sa treacă ilegal din Franța în Marea Britanie în camioanele transportatorilor, MAE precizează faptul că prevederile Codului Penal francez impun pedepse de până la 5 ani de închisoare şi amendă de până la 30.000 de Euro persoanelor care sprijină, direct sau indirect, intrarea, circulaţia sau șederea ilegală a unui străin în Franţa. Autorităţile franceze aplică aceste pedepse în situaţia în care există o contribuţie sau o culpă a transportatorilor.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să utilizeze parcări securizate şi să se supună tuturor controalelor de frontieră, inclusiv celor opţionale și să nu accepte sub nicio formă să transporte persoane necunoscute, în caz contrar fiind pasibili de închisoare cu executare.

Totodată, MAE atenţionează transportatorii români asupra prevederilor din legislaţia franceză care impun amendarea transportatorului în cazul în care, în urma unui control vamal, se constată că bagajele transportate au conţinut ilegal. Răspunderea asupra mărfurilor/bagajelor transportate cade în sarcina transportatorului.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care se află, tranzitează sau doresc să călătorească în Republica Franceză că autoritățile locale vor menţine până la 30 aprilie 2018 controalele la frontierele interne Schengen (aceste controale au fost restabilite conform dispoziţiilor articolelor 25 şi 27 din Codul frontierelor Schengen, după atentatele care au avut loc la Paris în 13 noiembrie 2015).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.