Cetăţenii români nu au nevoie de viză pentru a călători în Letonia. Intrarea în Letonia este permisă cu paşaportul sau cartea de identitate în curs de valabilitate.

Informaţii suplimentare se pot obţine de la ambasadele sau consulatele Letoniei din străinătate. Pentru verificarea condiţiilor particulare de intrare şi şedere prevăzute de legislaţia naţională letonă vă recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile letone:
Ministerul Afacerilor Externe al Letoniei
– Ambasada Letoniei din Varşovia (E-mail: embassy.poland@mfa.gov.lv)

În Letonia, autoritatea competentă în domeniul regimului străinilor este Oficiul pentru Cetăţenie şi Migraţie din cadrul Ministerului de Interne (Ciekurkalna 1, k-3, LV-1026, Riga. Phone +371 8300, e-mail: pmlp@.gov.lv).

Problematica privind cetățenii Uniunii Europene care trăiesc și lucrează în Republica Letonia este reglementată de legislația privind cetățenia Uniunii Europene.

Un cetățean al unuia din statele membre ale Uniunii Europene, Spațiului Economic European și Confederația Elvețiană (denumit în continuare cetățean al Uniunii Europene) poate intra și rămâne în Republica Letonia o perioadă de până la 3 luni dintr-un termen de șase luni începând cu data sosirii.

Cetățenii Uniunii Europene care doresc să stea mai mult de trei luni sau care se află deja în Republica Letonia pentru mai mult de trei luni trebuie să se înregistreze la Departamentul de Migrație din Ministerul de Interne (Letonia), la http://www.pmlp.gov.lv/en/home/services/residence-permits/applications.html.

În Republica Letonia permisele de ședere temporară se eliberează pentru perioade de până la cinci ani.

Documentele necesare pe care cetățeanul român trebuie să le aibă asupra sa înainte de a pleca în Letonia:
– paşaport sau document de identitate valabil în UE/SEE :
– card european de sănătate emis de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) din România;
– documente personale (permisul de conducere, certificatul de naştere și/sau de căsătorie, diplomele de absolvire, certificate, atestări şi referinţe privind ocuparea altor locuri de muncă traduse în limba lituaniană/letonă și apostilate cu Apostila de la Haga, etc.).

Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetăţenilor români care intenţionează să rămână pentru o perioadă îndelungată pe teritoriul acestui stat să se adreseze Ambasadei României în Lituania, acreditată şi în Letonia şi să îşi anunţe prezenţa în regiune, comunicând coordonatele personale pentru a putea fi contactaţi în situaţii de urgenţă.

Articolul precedentCondiții de călătorie în Liechtenstein
Articolul următorCondiții de călătorie în Estonia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here