Cetăţenii români pot călători în Norvegia în baza unui paşaport sau a unei cărţi de identitate în curs de valabilitate. Pentru cetăţenii români, posesori de paşapoarte diplomatice, de serviciu, simple sau temporare, nu este necesară obţinerea vizei pentru o perioadă de şedere de până la 90 de zile în Norvegia. În cazul în care şederea depăşeşte 90 de zile este necesară înregistrarea la autorităţile norvegiene de poliţie.

Deplasarea cetăţenilor români pe teritoriul norvegian se poate face cu documente de călătorie aflate în termen de valabilitate: paşaportul românesc, cartea de identitate şi titlul de călătorie (în cazurile prevăzute de lege).

Atenţie! Cărţile de identitate româneşti emise înainte de anul 2009 nu sunt recunoscute ca documente de călătorie în Norvegia.

Cetăţenii români pot călători în Norvegia, pe cale aeriană sau rutieră, dacă deţin o carte de identitate valabilă emisă după anul 2009 şi care are înscrisă menţiunea cetăţeniei române. Pentru deplasări pe cale maritimă (feribot), toţi pasagerii sunt obligaţi să deţină paşaport.
În Norvegia, este recomandabilă deţinerea unui paşaport simplu electronic, document care permite înregistrarea la autorităţile locale, încheierea unui contract de muncă, obţinerea unor documente/ adeverinţe, deschiderea unui cont bancar, înscrierea copiilor la şcoală sau grădiniţă etc. (situaţii pentru care autorităţile norvegiene nu acceptă paşapoartele temporare).

La intrarea în Norvegia, autorităţile de frontieră pot verifica scopul călătoriei, documentele care justifică scopul declarat al călătoriei. Neprezentarea acestor documente sau prezentarea lor într-o formă care nu justifică scopul declarat al călătoriei pot atrage nepermiterea intrării pe teritoriul Norvegiei.

Pentru verificarea condiţiilor de intrare prevăzute de legislaţia naţională norvegiană recomandăm consultarea informaţiilor oficiale furnizate de autorităţile norvegiene:
Ministerul Afacerilor Externe al Norvegiei
Ambasada Norvegiei din Bucureşti
Directoratul Norvegian pentru Imigrare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.