Italia este situată în sudul Europei, fiind formată dintr-o peninsulă în formă de cizmă și două insule: Sardinia și Sicilia. Itali are o suprafață de 300.000 kmp și o populație de 58.600.000 locuitori, ocupând poziția a cincea în Uniunea Europeană ca mărime, iar ca densitate ajungând la un număr de 196 de oameni pe km pătrat.  Austria și Elveția sunt vecinii din nord, la nord-vest găsim Franța și la nord-est Slovenia. Italia înconjoară două enclave – San Marino și Vatican și are o enclavă pe teritoriul Elveției numit Campione Italia. Clima Italiei este continentală, cu o temperatură medie de 1,5 grade Celsius în ianuarie și de 24 grade în iulie.

Atractii turistice in Italia 33

Munții Apenini se află în centrul peninsulei, mergând spre est, unindu-se cu Alpii, care apoi formează un arc, închizând Italia în nord. Cel mai înalt punct al Italiei este Monte Bianco cu 4.808 m, aici se găsesc doi faimoși vulcani: Vezuviu, în apropriere de Napoli și Etna în Sicilia.
Italia a devenit foarte cunoscută pentru arta și cultura sa, dar și datorită monumentelor de valoare printre care se numără Turnul din Pisa, Colosseumul roman, Columna lui Traian, Fântâna dorințelor, Pantheonul, sute de biserici, precum și impunătorul Vatican.

Capitala Italiei este Roma – orașul situat pe malul râului Tibru fiind de-a lungul secolelor, capitala Republicii Romane. În prezent, Roma este un important centru turistic și un oraș plin de monumente istorice de origine romană, etruscă, renascentistă și barocă.

Atractii turistice in Italia 13
Colosseumul rămâne cea mai vestită și mai mare arenă construită vreodată de romani. Împăratul Nero este cel care a avut ideea construcție lui, dorind ceva grandios care să adune populația urbană la luptele de gladiatori, extrem de populare în acele timpuri.Construcția impunătoare a necesitat printre nenumărate alte materiale de construcție, zeci de mii de tone de marmură adusă din apropiere, din Tivoli și aproape 300 tone de fier pentru a lega blocurile unul de celălalt. Ca un precedent la materialele prefabricate moderne, multe dintre părțile componente ale Coloseumului au fost construite în altă parte și aduse la locul construirii arenei pentru asamblare. Această metodă a permis un ritm accelerat de lucru care a dus la construirea edificiului în numai 7 ani.

Fontana di Trevi a fost construită de arhitectul Salvi în 1735 și terminată în 1762. Această fântână este un exemplu perfect de stil rococo, cu efecte dramatice, creaturi acvatice de marmură, dominate de un impresionant Oceanus. Apa din celebra fântână vine din izvorul Acqua Vergine.

Pantheonul din Roma a fost construit acum 1900 de ani, templul fiind o exemplificare extraordinară a uneia dintre cele mai mari invenții romane: domul. Cu un diametru de 43,5 metri domul Pantheon-ului, a rămas până în secolul 15 cea mai mare construcție de acest tip din lume. Clădirea este o emisferă perfectă, având înălțimea și diametrul egale între ele.

Vaticanul este probabil cel mai bogat stat independent din lume, impresionanta colecție de comori inestimabile de artă, compensând lipsa totală de resurse naturale. Pentru iubitorii de artă, Vaticanul este centrul suprem, adăpostind comori universal cunoscute, de la Capela Sixtină la celebra piață construită de Bernini.

Atractii turistice in Italia 12

Napoli este cel mai mare oraș al Italiei de sud, fiind una din capitalele regionale cu o populație de peste un milion de locuitori, împreună cu zona metropolitană strânge trei milioane de locuitori. Este bogat în monumente, o scurta înșiruire a acestora ar începe cu Castel Nuovo (sec. XII), Arcul de Triumf, Palatul Regal (sec. XVII), Palatul și Galeria Națională de pe Capodimonte, urmând numeroase biserici iar pentru cei pasionați de istorie trebuie menționat faptul că în apropiere se află orașul roman Pompei acoperit cu lavă în timpul erupției vulcanului Vezuviu din anul 79 e.n. În Napoli se află aproximativ 400 de biserici. Printre cele mai importante se numără:”Îl monastero di Santa Chiară”,”La chiesa del Gesu Nuovo”.

Italia este țara destinațiilor romantice, rivierelor care sunt sectoare de litoral amenajate pentru turism, cea mai importantă fiind Riviera Italiană, constând într-un lanț de stațiuni balneo-maritime: San Remo, Diano Marina, Alassio, Nervi, Portofino, Santa Margherita Ligure, apoi rivierele napolitană situate în Golful Napoli: Amalfi, Sorrento, insulele Ischia și Capri, urmată de riviera venețiană: Lido di Venezia, Riccione, Rimini, sarda aflându-se în insula Sardinia, palermitana aflându-se în zona orașului Palermo.

Atractii turistice in Italia 31

Veneția – celebrul oraș al îndrăgostiților este amplasată în laguna sărată a Mării Adriatice se întinde pe mai mult de 100 de insulițe. Principala cale prin care se poate naviga prin Veneția este Canal Grande, care șerpuiește din Piața Șan Marco spre marginea orașului. De-a lungul Marelui Canal pot fi admirate cele mai frumoase palate din Europa, ridicate de bogații neguțători venețieni. Principalele atracții ale orașului sunt pe lângă Canal Grande, Piața și Basilica Șan Marco, Palatul Dogilor, Puntea Suspinelor, Ponte Rialto, cartierele centrului istoric: Castello, Cannaregio, Șan Polo, Santa Croce, Dorsoduro, cu nenumăratele comori arhitectonice, artistice și culturale.

Atractii turistice in Italia 10
Florența este un oraș așezat pe răul Arno în centrul Italiei, în regiunea Toscană, și capitala provinciei Florența. Situată la picioarele Apeninilor, Florența a fost la început o așezare a unei colonii etrusce. Orașul este vestit în toată lumea pentru clădirile sale Gotice și Renascentiste, galeriile de artă, și muzee fiind în același timp și un important centru comercial.

Va invitam sa vizionati o super galerie foto cu principalele atractii turistice ale Italiei

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here