Spania – un mic ghid introductiv

1

Spania este un stat situat în sud-vestul Europei, ocupând cea mai mare parte din Peninsula Iberica, precum și Insulele Baleare și Pityuse din Marea Mediterană și Insulele Canare din Oceanul Atlantic. Are ieșire la Oceanul Atlantic și la Marea Mediterană; la vest se învecinează cu Portugalia, iar la nord-est cu Franța și Andorra. Strâmtoarea Gibraltar (14 km) o desparte de Africa, teritoriul Gibraltar fiind în posesiunea Marii Britanii.  Spain-Flag-Wallpaper-Famous-2015Are o suprafață de 504.750 kmp (inclusiv Insulele Baleare și Canare) și o populație de 39,6 mil. locuitori (cu o densitate de 78 loc/kmp), dintre care 3/4 spanioli, în rest catalani, basci și galicieni.

Capitala este Madrid, cu o populație de 6,5 milioane de locuitori – incluzand suburbiile., iar limba vorbită este spaniolă (castiliană). Spania are ca diviziuni administrative 15 regiuni și 50 de provincii, iar cele mai importante orașe sunt: Barcelona, Valencia, Sevillia, Bilbao, Murcia, Saragosa, Malaga.

Vechea moneda a Spaniei este 1 peseta = 100 centimos, in prezent moneda fiind Euro cu subdiviziune eurocentul.

Relieful este predominant de podiș și muntos, câmpiile ocupând numai a 10-a parte din teritoriu. Partea centrală a Spaniei este formată de podișul Mesetă, înconjurat de lanțuri muntoase: la nord Munții Cantabrici, paraleli cu țărmul golfului Biscaia, la nord-est Munții Iberici, la sud Cordilieră Betica cu munții Sierra Nevada, spre sud-vest Sierra Morena, iar în interior Cordilieră Centrală. În marginea nord-estică se află lanțul Pirineilor (3478 m în vârful Pic d`Aneto). Câmpii mai întinse există de-a lungul fluviului Guadalquivir (Câmpia Andaluziei) și Ebru (Câmpia Aragonului).

Spania are o climă continental-uscată, cu mari amplitudini termice anuale în podișul Mesetă, temperat-oceanică în nord și nord-vest, mediteraneană pe litoralul sudic și estic.
Principalele ape care străbat teritoriul Spaniei sunt: Tajo, Guadiana, Duero, Guadalquivir.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.