Un peisaj ars, cu soluri bogate în tei, căptușite cu rânduri de viță de vie, cântărite de ciorchini grase de struguri suculenți și purpurii, îți sună familiar? Te vei bucura cu siguranță de o vizită la podgoriile din Alicante, urmată de un tur al cramelor și de o degustare de vinuri spaniole. Alicante oferă turiștilor un traseu vinicol devenit clasic: Ruta del Vino.

Când și localnicii din Alicante preferă un Rioja sau Ribera del Duero, știi că este ceva în neregulă cu imaginea vinurilor locale. Însă această problemă a imaginii vinurilor din Alicante nu face deloc dreptate licorii lui Bahus: această provincie produce vin excelent! În secolul al 17-lea, vinul din Alicante era la fel de faimos că vinul Rioja astăzi. D.O. Alicante (Denominación de Origen) revine însă în topul preferințelor spaniole. Somelierii din cele mai bune baruri de vin din oraș îți vor vorbi pasional despre vinurile locale și sunt de-a dreptul fericiți să recomande buchetele și aromele din jurul provinciei care merită vizitată. În cramele din Alicante vei gusta un vin care este prea bun pentru a nu-l consuma.

Mai multă știință decât romantism

Vinul din Alicante provine din 2 regiuni bine definite: La Marina de pe coasta de nord de deasupra orașului Benidorm, care produce în principal vin alb din struguri muscat și Vinalopó, zonă situată în sudul Alicantelui pe malurile râului Vinalopó, unde majoritatea viticulturilor cultivă struguri monastrell din care se produce vinul roșu. Zona este dotată cu vinării între podgorii; vizitatorii sunt întotdeauna bineveniți!

Una dintre cele mai moderne podgorii este El Sequé situată lângă satul Pinoso. Producția implică mai multă știință decât romantism: fermentația apare în cuve gigantice din oțel inoxidabil, calitatea este verificată într-un laborator steril, iar camera de degustare seamănă cu holul unui hotel aparțînând unui designer faimos. Dar poți găsi încă o poveste de dragoste aici: în pivniță se găsesc vase de stejar tradiționale, în care remarcabilul vin El Sequé este îmbătrânit. Acest vin trebuie savurat; iar dacă la voi acasă, o sticlă costă peste 50 de euro în Spania o găsești la 10 euro mai puțîn. Preferi o experiență mai tradițională? Vizitează Casă Cesilia în Novelda – locul în care poți cumpără și să savura mâncăruri delicioase.

Destinațiile vinului în orașul Alicante

Nu ai nevoie să te îndrepți spre interiorul orașului pentru a încerca un pahar bun de vin în Alicante. Orașul oferă o selecție tot mai fină de vinuri. Popularul El Portal Taberna & Wines (Calle Bilbao) are o selecție frumoasă de tapas și 4 somelieri care te ajută să alegi cel mai potrivit vin din cele 300 de aflate în stoc.

La Taberna del Gourmet (Calle San Fernando) servește tapas, pește proaspăt și peste 20 de vinuri locale diferite. În fiecare an, în luna iunie, muzeul arheologic MARQ găzduiește un festival al vinului.

Dacă te gândești să îți iei un vin și pentru acasă, vizitează magazinul de vinuri Vino & Más (Carrer Metge Antonio Anguiz), ce are o selecție de peste 50 de vinuri din Alicante. Cumpără și o sticlă de Fondillón, un vin semi-dulce din Alicante special pentru deset.

Articolul precedentDescoperă viața bună din Alicante: care sunt cele trei lucruri cu care te poate atrage orașul spaniol?
Articolul următorTransalpina deschisă circulației auto în 2019. Când se va închide?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here