A venit deja acea perioadă a anului când începi să cauți un loc confortabil, dar și accesibil, unde să-ți petreci câteva zile în această iarnă. Fie că este vorba de o lună întreagă sau doar de câteva zile, poți găsi în jurul tării o mulțime de locuri de explorat. Dar cred că nu există un loc mai potrivit pentru vacanța de iarnă decât Bulgaria.

Această țară fermecătoare din Europa de Est este combinația perfectă între ospitalitate, calitate, comoditate și confort, dar este, de asemenea, ieftină și accesibilă. În plus, Bulgaria nu este cea mai populară destinație în topurile agențiilor de turism, de aceea nu este aglomerată de turiști. Permiteți-mi să vă arăt câteva motive pentru care ar trebui să vizitați Bulgaria iarna:

Destinație ieftină și accesibilă

Bulgaria este substitutul perfect pentru obișnuitele destinații de iarnă bogate și celebre. Este una dintre cele mai ieftine țări din UE, dar asta nu se reflectă în calitatea serviciilor pe care le primești aici. În centrul orașului Sofia poți găsi o cameră dublă perfectă într-un hotel frumos, la doar 20-25 de euro pe noapte. Cina pentru doi poate fi găsită și la același preț, în funcție de locul în care dorești să mânci în oraș. Bulgaria este o destinație foarte accesibilă, și multe companii, cum ar fi First Choice, oferă activități excelente de vacanță la prețuri rezonabile pentru a vă face șederea chiar mai plăcută.

Peisaj frumos

Unul dintre punctele culminante ale Bulgariei sunt orașele pitorești înconjurate de munți înalți. Atunci când cade zăpada acestea oferă priveliști uimitoare, asemănătoare unui peisaj ieșit parcă din filmul tău preferat de Crăciun. Unul dintre locurile preferate ale turiștilor este Tryavna.

Stațiuni de schi și spa de clasă mondială

Bulgaria este bogată în activități de sărbători de iarnă. Există o mulțime de stațiuni de schi de clasă mondială precum Bansko, Pamporovo și Borovets, ca să nu mai vorbim de experiențele uimitoare ale SPA-urilor de aici. Bulgaria are peste 200 de izvoare minerale, cu temperaturi cuprinse între 37 și 50 de grade Celsius, ceea ce le face perfecte pentru a petrece o zi (sau o săptămână) de iarnă rece.

Experimentați obiceiurile de sărbători de iarnă

Dacă intenționezi să petreci sărbătorile de iarnă în Bulgaria, vei asista la două dintre cele mai îndrăgite obiceiuri – „koleduvane” și „survakane”. Primul are loc chiar în ajunul Crăciunului, când un grup de băieți tineri, numiți „koledari”, merg din ușa în ușă și cântă cântece pentru bogăție, sănătate și fericire în schimbul monedelor, covrigii special cociți și alte plăcuțe. Acest obicei, colindatul, este popular și în satele românești.

„Survakane” (sorcova la noi) joacă un rol important în primirea în Anul Nou. Acest obicei începe în dimineața devreme de 1 ianuarie, când grupuri de copii merg la casele prietenilor și rudelor lor și folosesc un băț de de lemn bogat decorat „survachka” pentru a-i lovi ușor pe spate, spunând sau cântând un poem special cu urări de sănătate și bogăție. În schimb, proprietarul casei le oferă bani și diverse dulciuri sau fructe.

Petrece ajunul Crăciunului în Bulgaria

Să petreci Crăciunul în Bulgaria ar fi cu siguranță o experiență unică. Este acea perioadă a anului când familiile se adună, obiceiurile străvechi reintră în cotidian și spiritul de sărbătoare este resimțit peste tot.

Pentru cina în ajunul Crăciunului tradiția cere un număr ciudat de mese – de obicei 7 sau 9, inclusiv pâinea rituală (pita) are o monedă în ea, care aduce noroc celui care o găsește. Alte preparate fără carne includ grâu fiert, ardei umpluți cu orez, nuci, miere, ciorbă de fasole, ceapă, usturoi, „oshav” – compot cu fructe uscate și „sarmi” (sarmale la noi) – frunze de struguri fierte sau de varză umplute cu orez. Tradiția impune ca după cină, masa să rămână neatinsă până dimineața.

Un buștean ceremonial numit „badnik” este pus în șemineu la începutul sărbătorii și este lăsat să ardă până dimineața. Ajunul Crăciunului este și momentul în care te poți aștepta la o vizită a „koledari”-ilor (colindătorilor) pentru bogăție, sănătate și fericire.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.