Bruxelles este unul dintre cele mai frumoase orașe ale Europei fiind totodată și locul din care bate inima Uniunii Europene, în capitala Belgiei fiind și sediul Parlamentului European.

Bruxelles nu este plictisitor așa cum te-ai aștepta să fie un oraș unde lucrează atât de mulți birocrați europeni, ci te surprinde cu spiritul său plin de energie, cu cordialitatea să dar mai ales cu multitudinea de lucruri de văzut, făcut și testat.

Bruxelles are artă și istorie, arhitectură și gastronomie, shopping și distracție. Haideți la o plimbare prin Bruxelles să găsim și să admirăm cele mai frumoase și apreciate obiective.

1 . Grand Place

Deși nu are dimensiuni chiar așa de impresionante, Grand Place este o delectare arhitecturală – stilul baroc este în armonie cu clădirile gotice, medievale, iar străduțele înguste deschid bulevarde în stil parizian. Din 1998 Piața se află în Patrimoniul UNESCO, fiind cel mai important obiectiv al orașului. Ziua fațadele cu basoreliefuri aurite reflectă razele soarelui, iar seara poți admira proiecții de lumini pe clădirile impunătoare. Cele mai importante repere istorice sunt Primăria cu fațada neo-gotică și statuile alegorice, pe care o poți vizita cu un tarif de 5 euro, casele breslelor și Casa Regelui – Maison de Roi – astăzi  găzduiește Muzeul Orașului pe care îl poți vizita în fiecare zi de marți până duminică cu 8 euro.
Grand Place (Piața Mare sau Piața Centrală) are o istorie lungă și plină de evenimente, fiind atât scena execuțiilor publice, inclusiv a celor comandate de Inchiziție (în secolul XVI) cât și un important centru comercial, dovadă fiind sediile breslelor. Majoritatea clădirilor au fost distruse în timpul unui bombardament al trupelor franceze conduse de Mareșalul De Villeroy, în august 1695, artileriei rezistându-i doar fațada și Turnul Primăriei , deși Primăria- Hôtel de Ville în franceză a fost ținta principală. Casele din jurul Grand Place au fost reconstruite rapid, din piatră, de diferitele bresle. Casa Berarilor găzduiește în prezent Muzeul Berii.

La 50 metri este Muzeul Ciocolatei, unde cu 10 euro vei fi inițiat în tainele preparării pralinelor belgiene, istoria, ingredientele și originea lor. Tot în zona, la vreo 200 de metri, vei găsi  Galeria Regală St Hubert cu ale sale coloane elegante, acoperiș din sticlă, magazine burgheze, și prețuri pe măsură.

2. Catedrala Sfinții Mihail și Gudula din Bruxelles

Catedrala Sfințiilor Mihail și Gudula este o clădire monument situată pe dealul Treurenberg din Bruxelles, fiind un locaș sfânt de origine romano-catolică. Istoria clădirii datează din vremurile străvechi, încă din anul 1047, Lambert al II-lea, contele din Leuven a fondat aici o mică biserică și a organizat transportul către moaștele Sfântului Gudula, care erau în Biserica Sfântului Gaugericus de pe insula Sfântul Gery. Arhanghelul Mihail este patronul bisericii actuale, iar martirul Gudula este patronul sfinților din orașul Bruxelles. În secolul al XIII-lea, Catedrala a fost renovată într-un stil gotic târziu. Fațada i-a fost terminată abia la mijlocul secolului al XV-lea, însă ea este foarte frumoasă și deosebită și azi. Dacă mergi să vizitezi Catedrala duminica, atunci trebuie neapărat să vezi și turnul din sudul clădirii, înalt de 49 metri și care găzduiește un clopot impresionant.

3. Parlamentul European

Vrei să vezi unde se iau cele mai importante decizii atât pentru Bruxelles, cât și pentru Uniunea Europeană? Atunci bine ai venit la Parlamentul European! Experiența unei vizite aici va fi cu siguranță de neuitat. Atât copiii, cât și adulții au accesul gratuit pentru că instituția dorește să promoveze cât mai mult transparența, dar și istoria continentului.

Parlamentul European este vast, cu zone interactive multimedia, oferind informații despre integrarea europeană, dar și despre impactul acestui fapt asupra vieților noastre de zi cu zi. O platformă uimitoare de trei sute șaizeci de grade duce vizitatorii într-o călătorie în inima acțiunii Parlamentului. Aici sunt prezentați membrii Parlamentului, dar și obligațiile acestora. Există chiar și tururi virtuale ale Europei puse la dispoziția celor ce ajung aici. De asemenea, prin intermediul câtorva filmulețe veți putea descoperi care este opinia unor europeni despre Uniunea Europeană.

4. Mont des Arts ( Muntele Artelor) 

Dacă ai ajuns aici, ești în zona cu “sânge albastru” a Bruxellesului, putem să-i spunem așa dacă avem în vedere că pe Mont des Arts se află Palatul Regal. Mont des Arts îți oferă una dintre cele mai frumoase vederi din Bruxelles, de pe treptele Jardin du Mont des Arts (Grădina Muntelui Artelor) putând fi observate repere turistice importante ale Bruxelles, Turnul Primăriei și Expoziția Atomium fiind două dintre ele. Muzeele Regale de Arte Frumoase (respectiv cel de artă modernă și de artă contemporană), Cinemateca și Biblioteca Regală sunt alte puncte de interes ale acestui cartier “artistic” al Bruxellesului.

5. Parcul Mini Europa

Dacă ajungi în Bruxelles trebuie să îți găsești câteva zeci de minute pentru a vizita și Parcul Mini Europa. Acest loc reprezintă un parc în miniatură, la poalele Atomium, în care turiștii pot găsi reproduceri ale celor mai interesante și atractive monumente din Uniunea Europeană. Există chiar și un spectacol montat în acest sens de autoritățile locale, iar cifrele vorbesc de la sine: peste 80 de orașe și 350 de clădiri pot fi observate în Mini Europa.

6. Grădina Botanică din Bruxelles

Un loc deosebit din Bruxelles este Grădina Botanică. Aceasta este situată pe Strada Regală, foarte aproape de Cartierul de Nord. A fost fondată în anul 1826 și se poate afirma despre ea că este una dintre cele mai mari din lume, întrucât cuprinde numeroase colecții de plante, pe lângă ierbarul cu peste trei milioane de specii. Actuala grădină a fost stabilită în anul 1958, după ce inițial se afla în centrul orașului. Întreagă Grădină Botanică este presărată cu bănci, pentru a te putea odihni pentru câteva minute dar și pentru a-ți permite să admiri peisajul care îți taie răsuflarea.

7. Atomium

Dacă vrei să părăsești zona veche a Bruxelles, unde numele străzilor și al piețele îți aduc aminte de comerțul cu diferite produse, iar casele au inscripții și basoreliefuri vechi, atunci poate că a venit timpul să vizitezi Atomium, unul dintre simbolurile orașului. Atomium, pe care unii au dorit să-l dărâme de “frumos” ce li se părea, a fost construit pentru Expoziția Mondială din 1958, după modelul unui cristal de fier, la o scară mărită de 165 de trilioane de ori. Aici te plimbi prin tuburi și sfere, iei lecții de știință și ai parte de o panoramă deosebită. Noaptea, un număr de 2970 becuri pun într-o altă perspectivă construcția de 102 m înălțime, iar restaurantul panoramic este deschis zilnic până la ora 23.

8. Statuia Manneken-Pis din Bruxelles

Nu se știe de ce această micuță statuie din bronz, înfățișând un băiețel ce urinează, a devenit un simbol al orașului Bruxelles. Încă din prima jumătate a secolului al XVIII-lea, i s-au creat diverse costume. În prezent are peste 650. Manneken-Pis numit și Micuțul Julien este situat în cartierul Sablon. Acest monument este înalt de numai 55 de cm.

9. Delirium, localul cu peste 1.000 de sortimente de bere

Ai venit în Bruxelles pentru a vedea diverse obiective, dar după ce ai bifat câteva din ele, trebuie să te oprești și pentru o pauză de bere. Și unde poți să o faci mai bine decât în Delirium, barul care se înalță pe 3 etaje și în care îți comanzi berea dintr-un catalog cu peste 1.000 de sortimente de băutură din întreaga lume: aici vei găsi bere din toate colțurile Asiei, Africii sau Americii de Nord și Sud, sau de ce nu, berea de acasă, din România.

Desigur, varietatea de muzee, clădiri istorice, repere ale orașului și parcuri din Bruxelles îți pot prelungi vizita cu câteva zile în plus. Mai sus, am încercat să îți prezentăm, cât mai succint, un program de vizită pe care îl poți urma în trei zile calendaristice.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.