Parcul Național Domogled și unicitatea Văii Cernei

0

Parcul Național Domogled este o arie naturală protejată de lege, ce înglobează întreaga Vale a Cernei. Parcul are o suprafață de peste 61.000 hectare întinzându-se pe teritoriul a trei județe: Gorj, Mehedinți și Caraș-Severin. Aria naturală reprezintă un spațiu ce se bucură de un important potențial științific, educativ, recreativ și turistic, reprezentând un loc în care turiștii pot admira sau studia elemente naturale importante din punct de vedere floristic, faunistic, geologic, hidrologic sau speologic.

Lacul-Valea-lui-Iovan-Valea-Cernei

Târgu Jiu, Baia de Aramă, Petroșani, Lupeni, Caransebeș, Timișoara, Orșova sau Drobeta Turnu Severin sunt doar câteva din localitățile din care se poate ajunge în Parcul Național Domogled situat în Banat.

Parcul Național Domogled a luat ființă abia în anul 1990, deși necesitatea ocrotirii acestui spațiu natural a fost semnalată încă din anul 1932, de către Alexandru Borza, cel care s-a implicat de asemenea și în conservarea altor spații naturale, prin înființarea primelor rezervații științifice din spațiul românesc. Scopul principal al acestei arii naturale este protejarea ecosistemelor ce se dezvoltă aici, reprezentând în același timp un mediu natural perfect pentru recreere și vacanță.

Având în vedere că această zonă cuprinde întregul bazin al râului Cerna, de la izvorul acestuia până la vărsarea în râul Belareca, zonă mai este cunoscută și sub denumirea mai populară de Valea Cernei. Panoramele întâlnite de-a lungul întregii văi sunt încântătoare, fiind dominate de masivele semețe ale Munților Godeanu, Munților Cernei, Munților Mehedinți și Munților Valcanului, ce stajuiesc bazinul râului.

Frumusețea peisajelor este întregită de elemente specifice reliefului carstic, fiind apreciată încă din vechiul imperiu roman. Formațiunile calcaroase se îmbină aici cu roci mai dure și o vegetație bogată, dând naștere unui fenomen natural rar ce trebuie conservat și păstrat generațiilor viitoare. Se găsesc aici o serie de abrupturi, cu un mare potențial peisagistic, precum Marele Abrupt al Cernei, Abruptul Suscu, Abruptul Hurcu și Abruptul Domogled.

Pe lângă varietatea formelor de relief, un alt aspect remarcabil al Parcului Național Domogled este fauna de lepidoptere, insectele regăsite în această arie naturală reprezentând un procent de 45% din întreaga faună de lepidoptere a țării. Mai trăiesc aici și specii de mamifere sălbatice, precum ursul brun sau râsul, reptile, păsări, numeroase specii de lilieci, pești și multe altele.

Datorită poziției geografice a Parcului Național Domogled, ce se găsește aproape de mările Adriatică și Mediterană, a fost favorizată dezvoltarea unei flore caracterizată prin asociații foarte rare în lume, protejate de lege, fiind incluse în Rezervația Vârful lui Stan. Se găsesc aici specii de plante precum alunul turcesc, laleaua pestriță, cornutul bănățean, mărul lupului, buruiana vântului sau pinul negru, o specie endemică foarte rară, întâlnită în țara noastră numai în această zonă.

Parcul Național Domogled este recunoscut la nivel național și chiar internațional, datorită peșterilor termale regăsite în această zonă: Peștera lui Adam, unde trăiesc numeroase colonii de lilieci, Grota cu Aburi, din crăpăturile căreia ies aburi fierbinți, cu un miros puternic de pucioasă sau Peștera lui Ion Barzoni. Atracțiile acestei zone protejate pot fi admirate îndeaproape, întregul parc național putând fi parcurs urmând traseele turistice marcate aici, majoritatea acestora fiind deja omologate sau în curs de omologare.

În împrejurimile Parcului Național Domogled se găsesc de asemenea numeroase atracții turistice, dintre care merită a fi menționate: Lacul Prisaca, Cascada Vânturătoarea sau Stațiunea Băile Herculane, renumită pentru izvoarele de apă termală și tratamentele efectuate aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.