Padurea Letea din nordul Deltei este o rezervatie naturala in care natura creaza un peisaj greu de descris. Intre dunele de nisip se ridica fasii de padure pline de plante cataratoare de toate tipurile. Padurea Letea este supranumita adesea “Jungla din Delta” si este considerata de experti unul dintre cele mai interesante medii naturale din intreaga Europa de Est.

Padurea Letea atrage un numar mare de turisti iubitori de cabaline, aceasta gazduind aproximativ 2.500 de cai salbatici. Este una dintre foarte putinele zone din aceasta parte a Europei unde caii mai traiesc inca in salbaticie.

Unde găsim Pădurea Letea?

Pădurea Letea este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei Ia IUCN (rezervație naturală strictă), situată în județul Tulcea pe teritoriul administrativ al comunei C.A. Rosetti. Pădurea Letea este cea mai veche rezervație naturală din România. Ea este și cea mai nordică pădure subtropicală din Europa.

Ea începe din nordul satului Letea și se întinde pe suprafață de 5246,8 hectare, din care 2.825 hectare intră în categoria zonelor strict protejate și a fost în atenția oamenilor de știință încă din anul 1930, când a fost pusă sub ocrotire. Din anul 1938, o suprafață de aproape 500 ha a fost declarată Rezervație naturală, în zona cunoscută sub numele de „Hasmacul Mare”. Această pădure virgină este afectată de cei aproximativ 2000 de cai abandonați de localnici. Aceștia au fost subiectul filmului documentar Caii sălbatici din Delta Dunării. Cea mai probabilă etimologie a toponimului Letea pare a fi aceea de răgaz (deci popas), dată de P. Petrovic

Articolul precedentUna din cele mai frumoase biserici rurale din R. Moldova – Cuhureștii de Sus
Articolul următorSulina – zona de coastă neatinsă de turismul comercial, ideală pentru relaxare

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here