În preajma satelor Slobozia Mare și Văleni, din raionul Cahul, se găsește Beleul, cel mai mare lac natural din Republica Moldova. in baza acestuia a fost creată rezervația naturală „Prutul de Jos”, care este un colț de rai pentru păsări de baltă, pești, animale și plante, o bună parte dintre care sunt incluse în Cartea Roșie a Republicii Moldova. Lacul Beleu este de fapt o deltă a Dunării în miniatură, cu multă apă și vegetație, având statut de zonă umedă de importanță internațională.

Acesta este unit cu Prutul prin patru gârle, două aduc apa în lac, iar prin celelalte două aceasta se scurge înapoi. Diversitatea de vietăți și plante de aici, te face să crezi că ești undeva în junglă sau într-o sălbăticie aflată la sute de kilometri de civilizație. Sute de egrete, lișițe, cocostârci, cormorani, rațe, stârci, lebede și alte păsări au împânzit împrejurimile, iar prin gălăgia pe care o fac atunci când te apropii, dau de știre că sunt la ele acasă. Un fenomen cu adevărat special este atunci când vin pentru vreo 2-3 săptămâni câteva mii de pelicani.

Cârdurile de pelicani comun își fac anual apariția pe Beleu, unde în câteva zile consumă cantități însemnate de pește din lac. După ce poposesc un pic aici, pelicanii își continuă drumul spre Delta Dunării.

Atunci când treci cu luntrea printre labirinturile formate din sălcii și stufărișuri, îți dai seama de importanța acestui ecosistem. Și dacă rezervația naturală “Prutul de Jos” este bine cunoscută pe plan internațional, acasă ea este ignorată. Își aduc aminte mai mult de ea braconierii și cei care extrag petrol și gaze naturale din adâncurile acesteia. Vă recomandăm ca atunci când mergeți la Beleu să protejați păsările și să nu rupeți nuferii, care sunt adevărate nestemate ale acestui lac.

Articolul precedentPraga – o scurtă descriere a ceea ce puteți găsi în capitala Cehiei
Articolul următorSoroca – cetatea construită de Ștefan cel Mare în Republica Moldova

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here