În nordul republicii la Corjeuți, sat de pe meleagurile Briceniului, se înalță câteva stânci de o frumusețe aparte. Una dintre ele, și anume Țiglăul, impresionează pe oricine ajunge la poalele sale. Stânca gigantă se înalță deasupra Lopatnicului, afluent al Prutului care sapă de milenii defileul de aici. Stânca este cartea de vizită a satului Corjeuți, și pare a fi ruptă din peisajele preistorice.

Urcând în sus pe panta cea mai puțin abruptă, vezi nu doar satul pitulat la umbra sa, ci și toată regiunea așezată la picioarele tale. Prima vatră a localității a apărut în preajma stâncilor, ca mai apoi să se extindă tot mai mult. Este foarte periculos să urci pe pietroaiele din vârful acesteia, așa că nu vă aventurați dacă aveți frică de înălțime, fiindcă de obicei se încumetă să ajungă acolo doar cei mai curajoși.

Pe vârful stâncii puteți observa o “poartă” cu pietre care stau să cadă, iar de cealaltă parte a ei se deschide o priveliște de nedescris, unde vedem cum curge la vale Lopatnicul. Și dacă până nu demult Țiglăul găzduia întrecerile sportive la alpinism, în prezent aici se întrec pietrarii.

Aceștia sapă la poalele sale, transformând monumentul natural într-o carieră ilegală de extragere a pietrei. Și cât n-ar părea de bizar, dar stânca care a ținut piept timp de milenii intemperiilor de tot felul, ar putea cădea victimă poftei de agonisire a omului. Și dacă extragerea pietrelor va continua în viitor, ar putea duce la prăbușirea Țiglăului, iar noi am mai putea rămâne fără un monument natural care nu mai are pereche.

Articolul precedentRomeo și Julieta, varianta moldovenească : Stânca Dragostei de pe malul Ciuhurului
Articolul următorBiserica îngropată de la Căușeni

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here