Într-un loc pitoresc de pe malul Ciuhurului se înalță Stânca Dragostei — un simbol al îndrăgostiților autohtoni. Se zice că demult, tare demult, într-un sat din zona Râșcaniului se iubeau doi tineri, ea — fiica frumoasă a unei tărance, el    chipeș fecior al unui boier de prin părțile locului.

Și fiindcă lumea și mai ales familiile nu vedeau cu ochi buni această dragoste, cei doi se ascundeau adesea printre pietroaie și peșteri și își șopteau cuvinte numai de ei știute.

Așa trecu o lună, două, un an, iar ei doreau din ce în ce mai mult să-și împreuneze destinele și să joace o nuntă de să se audă chiotele și peste Prut. Dar într-o zi, când flăcăul se hotărî să-i ceară mâna fetei, tatăl său se puse în poartă și i-a interzis să o mai vadă, iar de căsătorie nici vorbă. Atunci îndrăgostiții au fugit de acasă, au urcat pe cea mai înaltă stâncă, au scos inelele din fire de iarbă și le-au pus grijuliu pe o piatră. S-au sărutat pentru ultima oară și… au sărit.

Peste decenii stânca ce a fost martoră a sacrificiului în numele iubirii a devenit un simbol pentru sătenii din Duruitoarea și Văratic, astfel că au botezat-o “Stânca Dragostei”. Și dacă de Ziua Îndrăgostiților multe cupluri merg la Verona, unde se află celebrul balcon al lui Romeo și al Julietei, atunci pe parcursul întregului an și mai ales de Dragobete, unele cupluri din Moldova urcă pe vârful acestei stânci, unde se sărută pătimaș.

Mulți dintre cei care vin aici pentru a admira toltrele din nord-vestul Republicii  Moldova rămân înduioșați când aud de la băștinași despre această poveste de dragoste, curmată pe vârful stâncii.

O legendă locală spune că îndrăgostiții au rămas totuși nedespărțiți — ea s-a prefăcut într-o stâncă, iar el într-un râu. Chiar și astăzi putem admira Ciuhurul (flăcăul) ce curge neîncetat pe la poalele stâncii (fetei) și o mângâie cu apele sale. Se zice că în nopțile cu lună plină feciorul boierului și fiica țărancei își iau iarăși chip de tineri și hoinăresc tinându-se de mână, iar dacă se încumetă să-i urmărească cineva îl transformă pe loc în piatră și rămâne aici pe veci. Nu în zădar veți vedea zeci de pietre înșirate pe malul stâncos.

Articolul precedentLitoralul Republicii Moldova – ”marea” de la Costești
Articolul următorDescoperă una dintre minunile naturale ale Moldovei – Gigantul Corjeuțului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here