Atunci când vizitezi Viena nu se poate să nu te oprești și să vizitezi măcar unul din cele cinci palate minunate ce reprezintă nu doar istoria capitalei Austriei de azi, ci și o parte din istoria Europei. Dar istoria este doar o mică parte din comorile ascunse în interiorul palatelor vieneze, locuri pline de cultură, artă și design, împletite, încâlcite și îmbrodite de parfumul ultimelor trei veacuri de istorie. Iar dacă le iei la rând pe toate, vei putea descoperi un palat dedicat unuia din cei mai importanți bancheri ai Austriei dar care au avut părinți români. Așadar, haideți la drum!

Palatul Hofburg

Palatul Hofburg este fostul palat imperial al Dinastiei Habsburgilor, în prezent acesta servind drept reședință și spațiu de lucru pentru președintele Austriei. Situat în centrul orașului, Palatul Hofburg a fost construit în secolul al XIII-lea, de atunci fiind o locație politică importantă pentru Sfântul Imperiu Roman, Imperiu Habsburgic și pentru actuala Austrie. Inițial construit sub forma unui castel fortificat, Palatul Hofburg a fost extins, renovat și decorat de fiecare împărat, ca să ajungă în prezent o construcție grandioasă cu 18 aripi, peste 2600 de camere și săli în care pot locui și activa aproape 5.000 de oameni.

Cea mai veche parte a Palatului este Vechea Cetate (Alte Burg), care din secolul al XVIII-lea a fost numit Schweizertrakt sau Aripa Elvețiană. Centrul complexului cetății medievale a fost păstrat până astăzi, iar fațada din secolul al XVI-lea a fost renovată în stil renascentist. Una dintre cele mai frumoase atracții ale Palatului este Poarta Elvețiană, construită în anul 1552 și care, reprezintă astăzi, un monument renascentist important din Viena. În această aripă a Palatului este găzduită Trezoreria Imperială. Între 1723 și 1735 a fost construită Biblioteca Curții, actuala Biblioteca Națională a Austriei, locul în care este păstrată colecția de cărți valoroase ale Dinastiei Habsburgilor. De asemenea. Sala Mare a Palatului este decorată într-un stil baroc impresionant, așa că nu o ratați într-o vizită la Viena. În cadrul Palatului Hofburg mai merită să vizitați și Muzeul Sisi, dedicat vieții Împărătesei Sisi (Elizabeth) : apartamentele Imperiale, decorate impunător în stil Baroc și Rococo, și Colecția Imperială de Argintărie.

Palatul Schonbrunn

Palatul Schonbrunn datează din secolul al XVIII-lea, când Împăratul Leopold I a comisionat un arhitect renumit să construiască o reședință de vânătoare pentru fiul său, prințul Joseph, viitorul împărat Joseph I. Construcția modestă planificată s-a transformat într-o reședință imperială de vară a conducătorilor din Dinastia Habsburgilor. Palatul este construit în stil Rococo, are 1441 de camere și reprezintă cel mai important monument arhitectural, istoric și cultural al Austriei de azi. Palatul și Grădinile Regale au devenit o atracție turistică importantă dinViena care s-a bucurat de o popularitate deosebită în rândul localnicilor și a călătorilor din alte țări, care și-au manifestat interesul în a descoperi povestea celor 300 de ani de schimbări a gusturilor, intereselor și aspirațiilor regale.

Un tur al Palatului Schonbrunn include o vizită în Apartamentele Imperiale ale Împăratului Franz Joseph și ale soției sale Elizabeth din aripa de Vest. Camerele regale sunt decorate impresionant cu mobila din secolul al XIX-lea, candelabre impresionante, covoare, picturi, elemente prețioase. Palatul și Grădinile Schonbrunn sunt înscrise pe Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, pentru importanța sa arhitecturală în domeniul artelor decorative și pentru evidențierea tendințelor și gusturilor monarhilor Habsburgi. Grădina Schonbrunn găzduiește și primul parc zoologic din lume – Tiergarten Schonbrunn, rezervat inițial pentru plăcerea și vizitele familiei regale și deschis pentru public în 1765.

Palatul Belvedere

O altă construcție legendară a capitalei austriace este Palatul Belvedere, care este alcătuit din două palate în stil baroc, grajdurile acestui complex și o orangerie. Platul Belvedere este înconjurat de un parc incredibil, ce include și o grădina plină de fântâni arteziene, cascade, sculpuri minunate și găzduiește Muzeul Belvedere din Viena. Palatul a fost construit în secolul al XVIII-lea  ca reședință de vară a prințului Eugeniu de Savoia, transformat după moartea acestuia, într-un spațiu expozițional al colecțiilor imperiale de către împărăteasa Maria Theresa.

Astfel, Belvedere-Palatul de Sus devine primul muzeu public din lume, păstrându-și scopul de spațiu expozițional până în zilele noastre. Astăzi,  Belvedere-Palatul de Sus oferă publicului cel mai vizitat muzeu de artă din Austria, punând la dispoziția vizitatorilor și a localnicilor unele dintre cele mai valoroase opere de artă, semnate de Klimt, Monet, Van Gogh, Schiele și mulți alții. Aici aveți ocazia să admirați faimoasa pictură a lui Gustav Klimt – Sărutul, pictată de acesta în anii 1907-1908. Belvedere-Palatul de Jos găzduiește o colecție de artă din mai multe perioade istorice, Grajdurile Palatului găzduiesc colecția de artă medievală, iar în Pavilionul Modern Belvedere 21 veți găsi colecția de artă contemporană. Mai mult decât o atracție turistică din Viena și un exemplu al construcțiilor în stilul Baroc, Palatul Belvedere este un loc în care arta, cultura și istoria se împletesc într-un dans fermecător.

Palatul Kinsky

Palatul Kinsky este o construcție în stil baroc din centrul Vienei, construit de Contele Wirich Philipp von Daun, intrat mai târziu în posesia familiei de nobili Kinsky din Boemia. Palatul are o fațadă impresionantă, care nu vă va lăsa indiferent dacă treceți pe alături, chiar și fără scopul de a-l vizita. Interiorul său este și mai uimitor, scările principale sunt decorate din abundență, oglinzile acoperă pereți întregi, iar podurile sunt pictate cu fresce spectaculoase. Palatul este folosit ca spațiu de organizare a diverselor întâlniri, evenimente, licitații, dar și pentru nunți, pentru cei care-și doresc o sărbătoare într-adevăr regală.

Palatul Todesco

Palatul Todesco este situat chiar în fața Operei de Stat din Viena, așa că nu îl ratați atunci când vizitați cea mai importantă instituție culturală din Austria. Palatul a fost construit în anii 1861 -1864 pentru Eduard Todesco, un bancher austriac, provenit dintr-o familiei cu origini românești. Deși exteriorul Palatului nu este unul remarcabil, în comparație cu alte clădiri fascinante din Viena, interiorul acestuia păstrează fresce și poduri pictate în secolele trecute și restaurate după Cel de-al Doilea Război Mondial și alte elemente care creează o atmosferă regală. Astăzi, aici se află Restaurantul Gerstner, care servește delicatese tradiționale și produse de patiserie ale cofetarului și ciocolatierului de la curtea regală. Intrați neapărat în restaurant pentru a savura o masă delicioasă în cadrul opulent al Palatului Todesco

Articolul precedentCele mai frumoase 8 poduri din Europa
Articolul următorGhid turistic și scurtă introducere în Belarus

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here