Belarus (Republica Belarus) este situată în Europa de Est și se întinde pe o suprafață de 207.595 kilometri pătrați.Populația a atins 10 milioane de locuitori după ultimele date statistice oferite de administrația bielorusă. Forma de guvernământ este republică prezidențială. Se învecinează cu Lituania, Letonia în nord, cuRusia în nord-est, cu Ucraina în sud și cu Polonia în vest. Având numele istoric Rutenia Albă, numele actual a fost adoptat când țara a devenit independentă de URSS.

Chiar dacă toți bielorușîi au o identitate și o limba comună, suveranitatea politică nu a existat anterior. Teritoriul, care în prezent se numește Belarus, a suferit divizări repetate și s-a aflat sub diverse stăpâniri. În consecință, istoria sa este împletită cu cea a vecinilor. În perioada medievală, regiunea a fost condusă de lituanieni și de polonezi. După cea de-a treia împărțire a Poloniei, Belarus a ajuns sub conducerea Rusiei. După Primul Război Mondial, partea de vest a fost anexată Poloniei, iar cea de est Uniunii Sovietice. După al Doilea Război Mondial, rușii au lărgit teritoriul numit Republica Sovietică Socialistă Bielorusă, prin anexarea unor teritorii din Polonia. Multe zone au fost afectate de catastrofa de la Cernobîl (1986), oamenii fiind forțați evacueze regiunea lovită de catastrofa nucleară. Belarus și-a declarat independența în 1991, iar apoi s-a alăturat Comunității Statelor Independente, la data de 27 iulie 1991, zi în care are loc și sărbătoarea națională a acestei țări.

Religie și turism

În ceea ce privește religia, 80% din locuitorii țăriisunt ortodocși, 15% româno-catolici, iar restul aparțin altor religii. Populația este majoritar bielorusă, cu minorități rusești și ucrainene. Limbile oficiale sunt belarusă și rusă.
Industria turismului s-a îndreptat spre agroturism, datorită avantajelor naturale pe care acesta țară le deține: câmpii largi, sate pitorești, castele și mănăstiri antice, păduri dese și sute de lacuri ce îi așteaptă pe iubitorii de natură, cultură și sporturi. Pentru turiștii străini (alții decât cei din spațiu ex-sovietic), Belarus rămâne în parte o necunoscută, obiectivele turistice de un real interes fiind mai greu accesibile din cauza infrastructurii turistice neadecvate. Un alt motiv al reținerii, este oferit de faptul că Belarus a fost țara cea mai afectată de catastrofa de la Cernobîl (1986), centrala aflându-se la 12 km de graniță.

Clima din Belarus și sărbătorile legale

Belarus are o climă cu ierni aspre, temperaturile în ianuarie sunt între -8°C și -1°C, și veri răcoroase și umede, cu o temperatura între 10 și 20 de grade Celsius. În partea de nord-vest, ninsorile sunt mai abundente. În perioada cea mai caldă a anului, au loc cele mai bogate precipitații. Trebuie să știți că în Belarus există următoarele zile libere și sărbători, după cum urmează :

 • 1 ianuarie – Anul Nou
 • 7 ianuarie – Crăciunul Ortodox pe stil vechi,
 • 8 martie – Ziua Internațională a Femeii
 • 15 martie – Ziua Constituției (1994)
 • aprilie sau mai – Paștele Ortodox și cel Catolic
 • aprilie sau mai – Rasunita (a nouă zile după Paște)
 • 1 mai – Ziua Internațională a Muncii
 • 9 mai – Ziua Victoriei și Ziua Mamei
 • 27 iulie – Ziua Independenței (1990)
 • 2 noiembrie (Sărbătoarea Eroilor)
 • 25 decembrie (Crăciunul Catolic).

Transportul în comun în Belarus

În ceea ce privește transportul, trenurile și autocarele leagă Brest de Varșovia, Praga, Kiev, iar Hrodna de Varșovia și Vilnius. Capitala Minsk și Brest sunt importante noduri feroviare. Despre cazarea în Belarus, se poate spune că hotelurile construite în perioada comunistă sunt prezente în mai toate orașele și au prețuri diferite pentru străini. Cazările la particulari sunt o soluție, prețul unei camere fiind de aproximativ 10 euro/noapte.

Care sunt marile orașe din Belarus?

Principalele localități, în afară de Minsk, sunt Gomel, Moghilev și Vitebsk. Principalele zone sau obiective turistice sunt situate în capitala țării, apoi orașele Grodno (catedrala Fernoy, biserica mănăstirii bernardine, bisericile poloneză și rusă), Homiel (palatul Rumiantev, secolul al XVIII-Iea și al XIX-Iea), Vicebsk și mai ales Brest, locul semnării păcii dintre Rusia sovietică și Germania.

Belarus vă poate prezenta o istorie unică și un patrimoniu cultural foarte bogat, cu sute de monumente ce datează din secolul al XII-Iea. Deși majoritatea castelelor se găsesc în ruine, câteva dintre acestea au fost conservate. Este de reținut faptul că Belarus are patru situri incluse în Patrimoniu Universal, două dintre ele fiind împărțite în țările vecine. Cele patru sunt: Complexul Cățelului Mir; Castelul Niasvizh; Belovezhskaya Pushcha (împărțită cu Polonia); Arcul Struve Geodetic (împărțit cu Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Norvegia, Moldova, Rusia, Suedia și Ucraina).

Brest este celebru datorită Tratatului Brest – Litovsk, semnat aici în 1918 între Rusia (Lenin) și Germania, prin care deveneau independente Polonia, țările baltice și Belarus. Între cele două războaie mondiale, orașul a aparținut Poloniei. Fortăreața din Brest, din care se mai păstrează intactă doar Poarta de Nord, a fost construită la începutul secolul al XIX-Iea, după atacul lui Napoleon (1812). Incinta sa, apărată de ziduri de 15 m grosime, a fost distrusă în timpul asediului de șase săptămâni la care a rezistat în vara anului 1914. În prezent este muzeu.

Grodno este o alcătuit din construcții baroce din secolul al XVII-Iea.

Orașul Vitebsk este un oraș plin de istorie și de mister. Aici veți găsi o versiune mai mică a Muzeului Celui De-al Doilea Război Mondial. Tot aici puteți vizita Grădina Zoologică. Domurile în formă de ceapă ale bisericilor ortodoxe rusești stăpânesc peisajul pe întreg parcursul țării, însă mai ales în Logoysk, Krasnoe și Molodechno. Satul Zhirovitsa, ce se află la 190 km de Minsk, este renumit pentru frumoasa mănăstire a Adormirii Maicii Domnului din secolul al XV-Iea. Cimitirul evreiesc se află în micul oraș Mir, la 120 km de Minsk. Tot aici puteți vizita și castelul din secolul al XV-Iea. Unul din cele mai atrăgătoare palate din țară este fosta reședință a familiei Radzivill. Construcția este înconjurată de un parc și numeroase lacuri și grădini, bine elaborate. La mică distanță se găsește biserica catolică ce aparține arhitectului italian din secolul al XVI-Iea, Bernardoni. Orașul slav Polotsk era centrul creștinismului în timpului primului stat rus. Acesta este cel mai vechi oraș din Belarus, întemeiat în 862. Biserica Sfânta Sofia din secolul al XI-Iea este cel mai bun exemplu al arhitecturii din acea perioadă.

Pinsk este al doilea oraș că mărime din regiunea Brest și se află la 300 km sud de Minsk. Aici se găsesc numeroase monumente istorice, arhitectutale și culturale. Orașul și zona din împrejur este renumită pentru frumusețea naturii. Grodno este considerat că fiind al cincilea oraș ca mărime iar aici principalele atracții sunt centrul istoric, biserica Lalozh și vechiul castel, ambele din secolul al XI-Iea. Raubichi este un sat pitoresc ce se află la aproximativ 2 km de capitală. Are un muzeu etnografic foarte interesant, plasat în interiorul unei biserici scoase din uz. Peisajul din jurul orașului Brest pare neatins de timp (copaci vechi de 500 de ani, bizoni sălbatici). Parcul Național Belovezhskaya are 60 de specii de animale și 900 de specii de plante. Muzeul de Arhitectură Folclorică Duduțki se găsește la 40 km de capitală și este singurul muzeu privat din Belarus care expune obiecte de mestesugarit și obiceiuri tradiționale.

În calitate de turist, trebuie să știți că în Belarus au loc și o serie de festivaluri pe întreg parcursul anului. Guvernul bielorus sponsorizează numeroase festivaluri culturale anuale după cum urmează: Slavianski Bazaar în Vitebsk, Primăvara la Minsk, Întâlnire de Teatru Slavonă, Festivalul Internațional de Jazz, Festivalul Național al Recoltei, Artă pentru copii și tineri, Muzele din Niesvizh, Castelul Mir și Festivalul Național de cântec și poezie bielorusă. Diverse sărbători de stat sunt ocazia perfectă pentru numeroase spectacole, cum ar fi focurile de artificii sau paradele militare. Cele mai multe festivaluri au loc la Minsk și Vitebsk.

Ambasada Belarus în România are următoarea adresa: str. Kiseleff, nr. 55
Telefon: + 40212233510
Email: ambasada.belarus@vipnet.ro.

Articolul precedentCele mai frumoase 5 palate regale din Viena
Articolul următorMinsk – ce poți vizita în capitala neștiută a Belarusului

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here