Ținutul muntos din inima fostei Iugoslavii care formează Bosnia și Herțegovina are o suprafață de 50.000 km2 . La nord râul Sava mărginește punctul de trecere în Croația, care se continuă cu pădurile dese din Bosnia, și cu dealurile carstice ale Carpaților Dinarici la sud, la granița cu Muntenegru. Munții sunt bogați în minereuri, mai ales cărbune, minereu de fier, mangan și bauxită.

Denumirea oficială a acestei țări este Republica Bosnia și Herțegovina, cod internațional BH. Capitala bosniacă este Sarajevo, iar în ceea ce privește populația, aceasta are un număr de 4,4 milioane de locuitori. Ca religii există cea musulmană, ortodoxă și romano catolică. Limbile vorbite în această țară sunt bosniacă, croată și sârbă, ca limbi oficiale. Orașele importante din Bosnia și Herțegovina sunt: Sarajevo, Banja, Luka, Mostar, Tuzla, Bihac, Doboj, Visegrad.

Atacții turistice în Bosnia și Herzegovina

În ceea ce privește destinațiile turistice din această țară, acestea sunt numeroase, iar cel mai interesant aspect este îmbinarea sub forma culturii, tradițiilor și a arhitecturii a două influențe puternice: musulmană și europeană.

Munții Jahorina vă oferă posibilitatea de a practica schiatul iar iubitorii de artă și cultură au șansa de a vizita diverse muzee bosniace. Principalele zone sau obiective turistice sunt: capitala Sarajevo (cu monumente istorice și de artă, multe distruse și afectate în timpul războiului); o serie de orașe, bogate în monumente istorice și de artă, plus alte atracții turistice, între care Mostar (numeroase moschei-cea mai importantă fiind Bey Karadoz, din secolul al XVI-Iea, Podul Turcesc ce datează din 1 566), Banja Luka (monumente islamice-Moscheea Ferhadhadjia, din secolul al XV-Iea, vestigii romane; este în același timp o renumită stațiune balneoclimaterica iar în apropiere se află o altă stațiune importantă balneoclimaterică, Gornji Seher), Jajce, capitala ultimilor regi bosniaci, cu o serie de monumente (Fortăreața din secolul al XV-Iea-reședința regilor bosniaci, Biserica Franciscană, Catacombele, Bazarul turcesc), plus împrejurimile (Râul Pliva, cu o frumoasă cascadă și un lac), Travnik (capitală a Bosniei între 1686 și 1850; vestigii romane, Fortăreața turcească). Deși dispune de un însemnat potențial, circulația turistică este încă redusă: 160.000 turiști străini și încasări de 112 milioane de dolari.

Dacă vă plănuiți vacanța sau concediul în această țară, trebuie să știți că este recomandat să vizitați așezările musulmane din Europa, plasate în nord-vestul Bosniei și Herțegovinei. Dacă doriți să admirați marea, mergeți spre mica porțiune de coastă a țării. Aici, pe coastă, puteți să pescuiți în liniște, mai ales dacă sunteți pasionați de pescuit. Dar, pentru râuri și lacuri este necesar să aveți un permis special. Mai este interesant de vizitat și Castelul Ostrozac ce se află parțial în ruine, oferind grădini frumoase și o priveliște superbă peste valea râului Una.

Mai puteți vizita și moscheea multicoloră de lângă Hundek, care pretinde că deține fire din barba lui Mahomed. Pe lista patrimoniului mondial UNESCO sunt înscrise următoarele obiective din Bosnia și Herțegovina: Podul și centrul istoric din Mostar (2005) și Podul Mehmed Pașa Sokolovic din Visegrad (2007).

Bucătăria bosniacă

În ceea ce privește bucătăria bosniacă, aceasta se pare că a fost influențată de bucătăria turcească, dar și de bucătăria Europei de Est. Mâncărurile preferate sunt carnea friptă și felurile pe bază de varză. Bosanski Ionac este un fel de mâncare, mai exact o tocăniță din carne și varză. Cevapcici sunt cârnați de miel, adesea aceștia sunt mâncați cu un fel de pâine numită somun. Se obișnuiește să se consume produse de patiserie dulci și sărate.

Deserturile populare au denumirea de baklava și tufahije, care este o prăjitură cu mere. Băuturile populare sunt kefirul, un iaurt subțire, cafeaua turcească și un fel de ceai numit salep. Se mai consumă la masă și rachiul de casă, iar în ceea ce privește consumul de alcool a scăzut mult sau chiar a fost interzis, datorită influenței islamismului. În familiile musulmane sfârșitul Ramadanului se sărbătorește cu o masă mare în familie, ce conține și dulciuri turcești. Atât catolicii cât și ortodocșii sărbătoresc Paștele cu cozonac și ouă vopsite.

Articolul precedentMinsk – ce poți vizita în capitala neștiută a Belarusului
Articolul următorSarajevo – orașul din care a început primul război mondial

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here