Sarajevo este capitala Bosniei și Herțegovinei, în același timp este și cel mai mare centru urban din această țară. Sarajevo are o populație de 430.000 de locuitori și în oraș predomină diversitatea religioasă – mai exact aici găsim o populație islamică, catolică și ortodoxă.

Sarajevo a fost construit ca fortăreața otomană în secolul al XV-lea. Sarajevo este una dintre cele mai isorice capitale din Europa, locul unde s-a divizat Imperiul Roman şi unde s-au întâlnit şi au luptat grupurile de ortodocşi şi otomani. Sarajevo este metropola cu o istorie bogată în spate, unde a existat o ciocnire a civilizaţiilor şi unde a apărut o speranţă pentru pace şi toleranţă. Sarajevo a atras atenția internațională în istorie în anul 1914, când Arhiducele Francisc Ferdinand al Austriei a fost omorât, fapt ce a dus la declanșarea Primului Război Mondial.70 de ani mai târziu, orașul a fost gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1984.

Din punct de vedere geografic, Sarajevo este plasat în centrul geometric al țării (Bosnia și Herțegovina are formă de triunghi). Se găsește în mijlocul Alpilor Dinarici, în Valea Sarajevo. Orașul este înconjurat de cinci vârfuri principale printre care cel mai înalt este Treskavica cu o înălțime de 2088 metri. Sarajevo se găsește la 500 metri peste nivelul mării. Orașul se împarte în patru subdiviziuni administrative: Centar (Centru), Novi Grad (Noul Oraș), Novo Sarajevo (Noul Sarajevo) și Stări Grad (Vechiul Oraș).

Clima din Sarajevo

Sarajevo are o climă continentală blândă, situându-se mai exact în zonele climatice ale Europei centrale în partea de nord și o clima mediteraneană la sud. Temperatura medie anuală este 9.5 °C, în ianuarie (-1.3°C) dat fiind faptul că este cea mai rece lună din an și în iulie (19.1 °C), fiind cea mai caldă. Temperatura cea mai ridicată 40°C s-a înregistrat pe data de lg august 1946, iar cea mai scăzută temperatură —29.2 ‘C a fost pe 22 ianuarie 1963. În timpul anului se înregistrează precipitații abundente, Sarajevo având în medie 170 de zile de ploaie. Așadar, condițiile climatice au făcut ca sporturile de iarnă să se dezvolte din ce în ce mai mult, cel mai bun exemplu sunt Jocurile Olimpice de Iarnă din 1984, organizate în Sarajevo.

Ce atracții turistice sunt în Sarajevo?

În clădirea Izvršno Vijeće a fost Guvernul Bosniei și Herțegovinei, clădire care a fost distrusă în anul 1992. Datorită industriei turistice orașul se găsește pe poziția 43 în topul celor mai bune orașe din lume. Se pare că turiștii atrași de peisajele istorice care -au format timpul imperiului otoman austro-ungar, de atracțiile de sporturile de , de schi care poate fi practicat pe munții lgman, JahorirB Bjelasnica, Trebevic Treskavica.

Astăzi, Sarajevo este un oraş bogat şi vibrant, locul unde coexistă mai multe naţionalităţi aşa cum sunt sârbii, croaţii sau bosniacii. Nu mai există nici discriminarea de altă dată, metropola fiind renumită şi pentru diversitatea sa religioasă, adepţii islamului, ai ortodoxismului, catolicismului sau iudaismului coexistă în Sarajevo de secole. Sarajevo este o capitală europeană cosmopolită, o încântare pentru turiştii de pretudinteni, care vizitează zona şi se bucură de ospitalitatea locuitorilor.

La miezul zilei, in Sarajevo, muezinii (preoti musulmani) fac anunturi din minarete, in timp ce clopotele se aud dincolo de Alpii Dinarici. Masinile isi fac loc cu greu printre fumatorii de narghilea si bautorii stradali de cafea. Femei elegante fac zgomot cu tocurile pantofilor pe aleile pietruite. Carisma orasului este contagioasa, dar in spatele forfotei si stralucirii se afla un trecut tragic.

Orasul Vechi – Stari Grad. Ocupă partea centrală a metropolei, fiind poate cea mai încântătoare zonă din Sarajevo, un ansamblu minunat de străzi pietruite, moschei, magazine în stil oriental. Stari Grad nu seamănă deloc cu oraşele agitate din Europa, fiind cel mai vechi şi cel mai important sector din Sarajevo. Pe lângă străzile pline de magazine, baruri și restaurante te poți odihni lângă simbolul orașului, celebra fântână din lemn din centrul orașului – Sebilj Brunnen.

Sartr. Lângă fostul Stadion Olimpic, se află Sarajevski Ratni Teatar (Teatrul Războiului din Sarajevo sau Sartr). Inaugurat la o lună după începerea asediului, la Sartr au fost susținute sute de reprezentații în timpul războiului, el devenind un adevărat simbol al sfidării. “A fi creativi era singura modalitate prin care puteam supraviețui acestui război,” spune Nihad Kresevljakovic, directorul teatrului. “Astfel, cei din Sarajevo știu că arta și cultura reprezintă nevoi de bază ale omului, precum apa și mâncarea.” Repertoriul include spectacole de music hall, dans, teatru documentar și drame. Printre noile producții se numără piesa “Secretul gemului de zmeură,” care îți oferă o privire introspectivă asupra orașului Sarajevo.

Fortăreața Albă. Turul “Vremea nenorocirilor” te ajută să descoperi orașul Sarajevo, în care un nou steag național a fost înălțat pe catarg, de șapte ori, în ultimii 150 de ani. Ghizii turistici îți explică tranziția spectaculoasă care a avut loc aici, concentrându-se pe războiul care a ținut din 1992 până în 1995. Vei avea șansa să admiri panorama care se vede de la antica Fortăreață albă, înainte de a te reîntoarce în oraș, în locul unde a fost asasinat arhiducele Franz Ferdinand, în 1914 și la Stadionul Olimpic. Atracția principală este reprezentată de Muzeul Tunelului, acolo unde, în anul 1993, locuitorii au săpat un pasaj subteran, lung de 792 de metri, care a devenit calea unică de aprovizionare a orașului asediat.

Podul Latin din Sarajevo (Latinska Cuprila), s-a numit în timpul Iugoslaviei Principov, el schimbând-și numele în anul 1992. Construit încă din anul 1541 de către un lucrător pe nume Hussein, fiu al lui Sirmerd, el este cel mai vechi pod din orașul Sarajevo. Construit la început din lemn, podul a fost refăcut în 1799 de către Ali-Ajni Bega după ce inundațiile l-au distrus pe cel vechi în anul 1791. construcții de piatră a fost finanțată de către Abdullah-Aga Briga, un comercsnt din Sarajevo. Datorită traficului foarte mare din timpurile domniei imperiului Austro-ungar, podul a fost prevăzut cu trotuare, incercandu-se evitarea incidentelor. Trotuarele au fost construite din calcar și travertin. În anul 1914 ducele Franz Ferdinand al Austriei a fost asasinat împreună cu soția sa Sophie, ducesă de Hohenberg în capătul de nord al podului, de către Gavrilo Princip. Evenimentul a rămas în istorie sub denumirea de “Asasinatul de la Sarajevđ’, și a fost motivul începerii Primului Război Mondial.

Fântâna Sebilj este un simbol al orașului Sarajevo. Situată în centrul Bascarsija, un district plin de locuitori de naționalitate turcă, fântâna are o formă orientată către est. Ea a fost construită în anul 1891, și are apa potabilă deosebit de rece. Modelul actual al fântânii Sebilj poartă semnătura arhitectului de naționalitate cehă Aexandru Wittek. În timpul zilei fântâna este destul de anonimă, dar în timpul nopții se transformă într-o lumină aurie, care da un farmec aparte locului. Este un loc foarte vizitat de către turiștii pasionați de fotografie, ea regăsindu-se în portofoliul unor fotografi celebri ai lumii. În anul 1984, înainte de Jocurile Olimpice, fântâna a fost repozitionata un pic mai spre nord, măsură luată pentru siguranța integrității acesteia.

Articolul precedentGhid turistic al Bosniei și Herzegovinei – principalele atracții turistice, mâncaruri și obiceiuri
Articolul următor5 muzee interesante de vizitat în Sarajevo

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here