Sarajevo a fost construit ca fortăreața otomană în secolul al XV-lea. Sarajevo este una dintre cele mai isorice capitale din Europa, locul unde s-a divizat Imperiul Roman şi unde s-au întâlnit şi au luptat grupurile de ortodocşi şi otomani. Sarajevo este metropola cu o istorie bogată în spate, unde a existat o ciocnire a civilizaţiilor şi unde a apărut o speranţă pentru pace şi toleranţă. Sarajevo a atras atenția internațională în istorie în anul 1914, când Arhiducele Francisc Ferdinand al Austriei a fost omorât, fapt ce a dus la declanșarea Primului Război Mondial.70 de ani mai târziu, orașul a fost gazda Jocurilor Olimpice de Iarnă din 1984. Istoria complexă a acestui oraș poate fi văzută în diversele faze ale expansiunii și cuceririlor prin muzeele orașului.

Muzeul Național al Bosniei și Herzegovinei

Muzeul Național din Bosnia Herțegovina a fost construit în anul 1850, fiind trecut oficial în anul 1888. După 25 de ani de la recunoașterea lui oficială, mai exact în anul 1913, muzeul a fost extins de către Karel Parik. un cunoscut arhitect ceh, care a realizat o construcție cu patru pavilioane simetrice, fațada fiind una în stil renascentist italian. Cele patru pavilioane sunt împărțite în departamente diferite. Primul pavilion este de arheologie, cel de-al doilea este de etnologie pavilionul numărul 3 este de istorie naturală iar cel din urmă este o bibliotecă. După ce a fost închis din cauza pagubelor suferite în război, muzeul se află într-o continuă modernizare, el fiind redeschis cu exponate noi, dar și o mare parte dintre cele vechi. Muzeul se află în centrul orașului Sarajevo.
În Muzeul Național din Sarajevo regăsim și cel mai vechi document sefard evreiesc din lume care a fost emis în Barcelona în jurul anului 1350 și este denumit Haggadah Sarajevo. Biblioteca din cadrul muzeului conține peste 162.000 de volume.
Muzeul nu se află momentan într-o stare excelentă, Guvernul bosniac alocând fonduri insuficiente pentru reconstrucția muzeului.

Galeria de Artă din Sarajevo

Galeria de Artă din Sarajevo, este totodată și Galeria de Artă a Bosniei. Ea se află în apropiere de Catedrala Ortodoxă, și contne lucrări de artă de foarte mare valoare.
Sculpturi, picturi sau fotografii, toate se regăsesc într-o colecție impresionantă întreținută în timp. Intrarea în galerie este gratuită, însă puteți ajuta buna funcționare a galeriei, pe marginea intrării regăsindu-se cutii pentru donații.
Galeria de Artă din Sarajevo este deschisă de marți până sâmbătă între orele 12.00 și 20.00. Dacă doriți să o vizitați, o puteți găsi la adresa Zelenih Beretki 8, Sarajevo.

Muzeul de Istorie din Sarajevo

Muzeul de Istorie din Sarajevo se află lângă Muzeul Național. Recondiționat după război, timp în care a fost distrs într-o mare parte, Muzeul de Istorie adaposeste multe informații importante despre Bosnia și istoria acestei țări. Costul intrării este de doar 4 euro, ea fiind introdusă pentru a ajuta clădirea să supraviețuiască și să ofere informații celor pasionați de turism și istorie. Adresa la care poate fi găsit Muzeul Național este Zmaja od Bosne 5 Novo Sarajevo. Programul de vizită este de luni până vineri între orele 09.00 și 16.00, iar de la 09.00 la 13.00.

Muzeul Evreiesc din Sarajevo

Muzeul Evreiesc din Sarajevo fost construit anul 1581, oferă turiștilor informații despre istoria evreilor. Cu o nu foarte , muzeul este construit din pereți de podele de lemn.
Obiecte religioase, manuscrise locale, opere unor compozitori artiști evrei din istorie alte obiecte de valoare se regăsesc acest muzeu. La etaj se găsi informații despre cei 12.000 de evrei ce au căzut victime Holocaustului, ele fiind redactate într-o carte , unde fi găsite numele lor. De asemenea se găsi articole vestimentare, fotografii documente despre lagărele de concentrare unde evreii au fost ținuți. Adresa la care se regăsește Muzeul evreiesc este Mustafe, Basveskije Bascarsija Sarajevo. Programul de este de luni vineri orele 10.00 18.00 dar și sâmbătă și duminică între orele 10.00-17.00.

Muzeul Tunelului din Sarajevo

Muzeul Tunelului din Sarajevo fost înființat după terminarea asediului orașului dintre anii 1992 – 1995. localnicilor de uni teritoriul asediat cu aeroportul controlat de Națiunile Unite, ei au construit un tunel lung de aproape 960 de metri, de doar 1,5 metri de 1 metru, tunel ce-ajutat pe cei aproximativ 1000 de locuitori supraviețuiască asediului din timpul războiului.Aproximativ 20 de metri din tunel au fost amenajați sub denumirea de Muzeul Tunelului pentru turiștii viziteze acest loc. Aici se găsesc arme muniție folosite război, dar alte lucruri interesante din timpul războiului.
Tunelul este situat la doar 12 kilometri de oraș, partea de nordest ceea cale de ajunge acolo este cu taxi, prețul putând fi negociat direct cu șoferul. Costul aproximativ cursei este de 10 euro. Programul de muzeului este de la 9 la orele 17, fiecare zi lucrătoare.

Articolul precedentSarajevo – orașul din care a început primul război mondial
Articolul următorMica Niagară din Europa – Cascada Kravice de lângă Mostar

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here