Stări Most (Podul Vechi) se află în orașul Mostar și a fost construit în secolul al XVI-Iea, fiind un pod cu origini otomane. Podul a fost construit pentru a ajuta la traversarea râului Neretva, și face legătura între două părți ale orașului Mostar, oraș ce este considerat capitala neoficială a Bosniei. Piatra locală din care a fost construit arcul podului se numește tenelija.

Suleiman Magnificul este cel care a hotărât ridicarea acestui pod în anul 1557, și a înlocuit un vechi pod de lemn foarte instabil. Construirea lui a durat mai bine de nouă ani, data finalizării nefiind foarte bine cunoscută, ea oscilând între 19 iulie 1566 și 7 iulie 1567. Arhitectul care a stat la baza realizării podului se numește Mimar Hayruddin, un elev otoman din Mimar Sinan.

Datorită misterelor ce-l înconjoară legate de modul în care a fost construit, podul este una din cele mai mari opere de arhitectură din perioada în care a fost construit.
După 427 ani, podul a fost distrus la data de 9 noiembrie 1993, în vremea Războiului din Bosnia. Comandantul apărării din 1993 a Consiliului din Croația, Slobodan Praljak, este judecat într-un proces în care este acuzat de distrugerea deliberată a podului, în urma unei strategii de distrugere culturală.

După încheierea războiului, UNESCO, World Monuments Fund, Aga Khan Trust și Banca Mondială, au hotărât reconstruirea podului în urma proiectului realizat în data de 07 iunie 2001 . Fondurile necesare reconstrucției au fost asigurate de țări precum Olanda, Croația, Italia, Turcia, dar și de guvernul bosniac. O armată de scafandri unguri au participat la reconstrucție, ei recuperând o parte din pietrele folosite în vechea construcție.

Podul a fost inaugurat la 23 iulie 2004.

Articolul precedentMica Niagară din Europa – Cascada Kravice de lângă Mostar
Articolul următorCe atracții turistice sunt în Republica Cehă?

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here